Ana Sayfa SGK 4B kapsamında olan bir kişi 4a kapsamında işe girişi yapıldığında 4b sigortalılığı...

    4B kapsamında olan bir kişi 4a kapsamında işe girişi yapıldığında 4b sigortalılığı sona erer mi?

    368
    0

    Bir doktor mükellefimiz var. Şirket ortağı ve aynı zamanda müdür. Şimdi başka bir hastaneye çalışmaya geçiyor. Hastane bu kişiyi SGK’lı yapacaktır. Bu durumda Bağ-Kur kaydı kapanır mı?

    4b sigortalılığı 4a sigortalılığı nedeniyle askıya alınacak ve 4a girişi yapılabilecektir.

    Ancak Ortağı olduğu şirkette çalışanı yok ve firma faal ise başka işyerinde 4a sigortalılığı SGK tarafından fiilen çalışma olmaması nedeniyle iptal edilebilecektir.


    Şirket ortağı başka bir şirkette dışardan müdür olarak atanması durumunda bağ kur devam mı eder yoksa SGK’lımı olmalıdır?

    Ortağı bulunduğu şirket dışında fiilen çalışan kişi 4a sigortalısı olarak bildirilmelidir. 4b sigortalılığı ise askıya alınmalıdır.



    İki farklı konu hakkında danışmak istiyorum.

    1- BAĞ-KUR primi ödemekte olan şirket ortağı; başka bir iş yerinde, kısmi istihdamla (ayda 12 gün) çalışmak istiyor. Bu durumda BAĞ-KUR’luluğu sona erer mi? 

    2- Başka bir yerde tam zamanlı sigortalı çalışan şirket ortağı kendi firmasından da huzur hakkı alabilir mi? 

    1 Kısmi çalışma BAĞ-KUR’luluğu engellemez 4b sigortalılığı devam edecektir. 

    2.A.Ş. ise ve toplantılara katılıyor ise hakkı huzur almasında engel bulunmamaktadır.


    Limited şirketi şirket ortağı huzur hakkı alabilir mi?

    Şirket karar organı (Genel Kurul) karar vermesi halinde huzur hakkı ödenir. 

    Bir limited şirkette GENEL KURUL , şirketin karar organı olarak Kanun’da(Türk Ticaret Kanunu) veya sözleşmede belirtilen konularda karar alma yetkisine sahiptir. 

    Genel kurul şirketin tüm ortaklarının katılımıyla oluşan bir organdır.


    Şirket yetkilisine döviz cinsinden euro olarak huzur hakkı kararı alınacaktır. Mevzuat açısından huzur hakkının döviz belirlenmesinin herhangi bir sakıncası var mı? Huzur hakkı rakamını döviz cinsinden belirleyebilir miyiz? 

    Huzur hakkı veya ücretin Yabancı para cinsinden ödenmesine bir engel yok.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKep adresi alma zorunluluğu kalktı mı?
    Sonraki İçerikSGK 5 Puanlık İndirim İçin İşverenin Tüm SGK Dosyalarına Bakılacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz