Ana Sayfa SGK 4a kapsamında emekli olan bir kişi 4b kapsamındaki eşinin vefat etmesi durumunda...

4a kapsamında emekli olan bir kişi 4b kapsamındaki eşinin vefat etmesi durumunda eşinin emekli maaşını alabilir mi?

858
0

2008 sonrası için 4B kapsamında emekli olan kişinin ölmesi durumunda, 4A’lı emekli olan eşine bağlanacak dul aylığı oranı nedir?

Eşlerin her ikisi de 4A kapsamında emekli olması, birinin ölmesi durumunda oran ne olur?

Dul maaşına hak kazanma; Sigortalı eşin vefatı sırasında evli konumda olan kişiler, vefat eden eşi SGK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı sigorta tiplerinden herhangi birinden pirim ödemesini tamamlamış olan kişiler, Vefat eden sigortalı kişinin çalışan ve hayatta olan eşi, Vefat eden ve sigortalı olan kişinin, sigortası bulunmayan ve çalışmayan eşi, dul aylığından faydalanma hakkına sahip olan bireylerdir.

Her iki durum içinde dul maaşının talep edilmesi hakkı sunulurken, çalışan eşin dul maaşından, vefat eden eşin maaşının %50’si kadar yararlanması sağlanır.

Çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişiler ise, vefat eden eşlerinin maaşının %75’i kadar dul aylığı ödemesi alma hakkına sahiptirler.

Bağ-kurlu olan limited şirket ortağı emeklilik için gerekli olan 25 yıl ve 9000 gün şartlarını yerine getirmiştir. Ancak yaş bakımından 9 ay daha beklemesi gerekmektedir. Bu dokuz ay için prim ödemek zorunda mıdır?

Emeklilik yaş yıl ve prim gün sayısı şartlarının birlikte gerçekleşmesiyle olmaktadır.

Kişi bu üç şartı yerine getirmiş ve fiilen çalışmıyor ise 9 aylık sürede prim ödemek zorunda değildir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKoronavirüs salgını nedeniyle evde yardım ve emekli maaşı ödemeleri kapsamında şu ana kadar 8 milyon 400 bin işlem tamamlandı.
Sonraki İçerikKoronavirüs ile Mücadele Kapsamında Kredi Garanti Fonu Destekleri Neler?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz