Ana Sayfa Duyurular 2019/OCAK döneminden itibaren e-Defter Beratları ile birlikte Defter Raporu Beratı’nın da sisteme...

2019/OCAK döneminden itibaren e-Defter Beratları ile birlikte Defter Raporu Beratı’nın da sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

1023
0
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uyumlu yazılım firmalara yapılan DUYURU 

 

UYUMLU YAZILIM FİRMALARININ DİKKATİNE!

Elektronik defter uygulamasına dâhil olanlar tarafından ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yapısı revize edilmiştir.

Bu kapsamda www.edefter.gov.tr adresinde “Defter Raporu Beratı”nın içeriği ile ilgili detaylı bilgilere yer verilen “Defter Raporu Beratı Kılavuzu” yayımlanmıştır. Uyumlu Yazılım Firmalarının, 31.12.2018 tarihine kadar Defter Raporu Beratı testlerini tamamlamaları gerekmektedir. 2019/Ocak döneminden başlamak üzere aylık dönemler halinde ve aynı sürede (İlgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar) Berat dosyalarının yanı sıra Defter Raporu Beratının da Başkanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

2019/Ocak döneminden başlamak üzere Berat dosyalarının yanı sıra Defter Raporu Beratının da Başkanlığımıza gönderilmesi gerektiğinden; Uyumlu Yazılım hizmeti vermiş olduğunuz e-Defter mükelleflerinin konu hakkında bilgilendirilmesi ve sahadaki ürünlerinizin yeni yapıya uygun olarak güncellenmesi önem arz etmektedir.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Yukarıdaki duyuruya göre; 2019/Ocak döneminden başlamak üzere aylık dönemler halinde ve aynı sürede (ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Ocak/2019 dönemi için son gönderme tarihi 06.05.2019 gün sonudur.) Berat dosyalarının yanı sıra Defter Raporu Beratının da Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmesi gerekecektir. Defter Raporu Beratı bir ay içerisinde sadece tek parça olarak üretilen ve tüm ayın kebir defterlerinin birleşimi baz alınarak oluşturulan farklı bir belge türüdür. İlgili ayın tüm beratları Gelir İdaresi Başkanlığı ortamına yüklendikten sonra Defter Raporu Beratı sisteme yüklenecektir. Defter Raporu Beratı’nın herhangi bir nedenle yüklenmemesi halinde, izleyen ay beratlarının yüklenmesi sırasında sistem hata mesajı verecektir.

Kebir defterlerinde bulunan her hesabın toplam borç ve alacak tutarları Defter Raporu Beratına işlenecektir. Defter Raporu Beratı imzalı bir belge olmakla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir kez daha imzalanmayacaktır. Defter beratlarının Gelir İdaresi Başkanlığı ortamına yüklenmesinde izlenecek yol Defter Raporu Beratları için de aynen geçerli olacaktır.

İlgili ayın beratlarının yüklenmesi tamamlandıktan sonra Defter Raporu Beratları Gelir İdaresi Başkanlığı ortamına yüklenecektir. Defter Raporu Beratları Gelir İdaresi Başkanlığı ortamına yüklendikten sonra süreç tamamlanmış olacaktır. Beratlardaki gibi onaylı belge indirme durumu Defter Raporu Beratları için geçerli olmayacaktır. Defter Raporu Beratı uygulamasına yönelik olarak GİB İNTERNET SİTESİNDEKİ E-Defter Uygulaması Teknik Kılavuzu ve E-Defter Uygulaması Defter Raporu Beratı Kılavuzunda detaylı teknik açıklamalara yer verilmiştir.

 

 

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFazla çalışma ücretine hangi hallerde hak kazanılmaktadır?
Sonraki İçerikYurt dışına ithalat ve ihracat yapan firmaya Türkiye sınırları içerisinde yaptığımız işle ilgili düzenleyeceğimiz faturada KDV olmalı mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz