Ana Sayfa Muhasebe Zorunluluk halleri dışında isteğe bağlı e-Faturaya geçenler e-deftere geçmek zorunda değildir

    Zorunluluk halleri dışında isteğe bağlı e-Faturaya geçenler e-deftere geçmek zorunda değildir

    266
    0

    e fatura zorunluluğu (cirodan dolayı) olmayan bir mükellef (manav) isteğe bağlı e faturaya geçerse e-fatura sisteminden bir daha geri çıkabilir mi ayrıca e-deftere geçer m?

    Tüm mükellefler istemeleri halinde e-fatura kullanabilir. Dilediği zaman e-faturaya dönemeyeceği görüşündeyiz. E-fatura kullananlar e-defter tutmak zorunda değil (Ciro aşımı hariç).


    2020 yılından bu yana isteğe bağlı olarak e fatura kullanan bir mükellefimin cirosu 2021 yılında 5 milyon TL’yi aşıyor. E -deftere geçiş açısından durum nedir? 

    Verdiğiniz bilgiler kapsamında e-fatura yasal yükümlülüğünüz 2022 Temmuz ayında başlamış olacağı düşünüldüğünde 01 Ocak 2023 e-defter yükümlülüğü başlayacaktır. (Başkaca bir yükümlülük yok ise)


    İsteğe bağlı e faturaya geçiş yapan şirket e-deftere de geçmek zorunda mı? Eğer zorunda ise 01.01.2022 e-faturaya geçerse ayni tarihte e-deftere de geçmek zorunda mı? 

    İsteğe bağlı e faturaya geçiş yapan şirket e deftere de geçmek zorunda değildir. E-defter ciro rakamları ile zorunlu geçiş yapılır.



    2021 yılı hasılatı sınırları aştığından dolayı zorunlu e-faturaya geçecek olan bir mükellefin Aralık 2021 de yapması zorunlu olan işlemler var mıdır?

    Verdiğiniz bilgiler kapsamında ilgili mükellef 1 Temmuz 2022 de e-fatura takip eden takvim yılı başı itibariyle e-defter yükümlülüğünde olur. (Başkaca bir yükümlülüğü yoksa) 

    Tüzel kişiler mali mühür veya elektronik imza ile e-fatura ve e-defter uygulamasına başvuruda bulunmalıdır.


    2021 yılı 6.ayda yeni kurulan A.Ş. E-fatura kullanmaya başladı. Cirosu 9 milyon civarındadır. E-Defter uygulamasına zorunlu olarak 01.01.2023’te mi geçmesi gerekir?

    E-faturaya daha önceki dönemlerde isteğe bağlı olarak geçen mükellefler, e-fatura geçiş zorunluluğunu hangi dönemde tamamladılarsa takip eden takvim yılının başında e-defter yükümlülüğü başlar. 

    Sorunuzdaki bilgiye göre; mükellef yeni kurulup e-faturaya isteğe bağlı olarak geçmiş, aynı yıl olan 2021 yılında e-faturaya geçiş (brüt satış hasılatı) yükümlülüğü tamamlandıysa 01.01.2023 tarihinde e-defter uygulamasına geçer. (soruda verilen bilgiye göre) 

    Dilerseniz 01.01.2022 tarihinde isteğe bağlı olarak e-defter uygulamasına geçebilirsiniz.


    2021 yılı Haziran ayında ihtiyari olarak entegratör marifetiyle e-fatura uygulamasına geçmiştir. E- fatura uygulamasına geçince dolayısı ile e arşiv fatura mükellefi de olmuştur. E-defter için emredici kriterlere haiz değiliz. Ciro ve sektör itibariyle e defter mükellefi olmamızı gerektirecek bir unsur yoktur. İsteğe bağlı olarak E fatura mükellefi olmamız sebebi ile E deftere zorunluluğumuz başlayacak mıdır? 

    Sorunuzda verdiğiniz bilgilere göre başkaca bir yükümlülüğünüz yok ise (e-fatura uygulamasına geçişteki) isteğe bağlı olarak e-fatura geçişleri e-defter zorunluluğu getirmez.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTeknoparklarda KDV İstisnası
    Sonraki İçerikBağkur’lu bir kişi başka bir şirkette sigortalı olarak çalışabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz