Ana Sayfa Vergi Zorunlu (otomatik katılım sistemi) BES’de 45 yaş sınırı 2022 yılında kalkmıştır

    Zorunlu (otomatik katılım sistemi) BES’de 45 yaş sınırı 2022 yılında kalkmıştır

    5643
    0

    2023 yılı için BES zorunluluğu nedir? 2022 yılında 5 ve üzeri işçi çalıştıranlar kapsam dahilindeydi. 2023 yılı için son durum nedir? Ayrıca 45 yaş sınırı kalktı mı?

    Bireysel emeklilik sistemine herkes katılabilir. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte artık fiil ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından faydalanabilmektedir. BES brüt ücretin %3’ü katkı payı olarak alınmaktadır.


    Yasa gereği 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar, Otomatik Katılım Sistemi’ne işverenleri aracılığı ile dâhil edilirler. 20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle birlikte 4632 sayılı Kanun’un Ek 2. maddesine ekleme yapılarak, talepleri halinde 45 yaş üstü çalışanların da Otomatik Katılım sistemine dahil edilebilmesine imkan sunulmuştur. Diğer adı Otomatik Katılım olan bu sistemde, çalışanların prime esas kazançlarının ya da emeklilik keseneğine esas aylığın %3’ü kadarı, bireysel emeklilik hesabına aktarılır. 

    Zamanlama: Otomatik Katılım’a Ne Zaman Katılacaksınız?

    Kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel şirketlerde maaşlı olarak çalışan kişiler, yasa gereği Otomatik Katılım’a dâhil olmak zorunda. Kamuda çalışanlar için katılım süreci 1 Nisan 2017 tarihinde başladı ve 1 Ocak 2018 tarihinde tamamlandı. Yani kamu çalışanıysanız zaten Otomatik Katılım’a dâhil olmuşsunuz. Yeni kamu çalışanı olacaksanız ilk maaş ile beraber Otomatik Katılım’a katılmalısınız.

    Özel şirketlerin katılım süreci ise 1 Ocak 2017 tarihinde başladı ve 1 Ocak 2019 tarihinde sona erdi. Ancak 5 kişinin altında çalışanın bulunduğu kurumlar Otomatik Katılım’a dâhil edilmedi. Yani iş yerinizde 5 kişiden fazla çalışan varsa Otomatik Katılım’a dâhil olmanız gerekir. İlk defa işe başladıysanız ilk ayda Otomatik Katılım kesintisi gerçekleşir.

    Şartlar: Hangi Çalışanlar Otomatik Katılım’a Katılır?

    Otomatik Katılım’a dâhil edilebilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olmalısınız. Bunun yanı sıra kamu sektöründe (4C) ya da özel sektörde (4A) çalışıp 45 yaşın altında* olmanız gerekir. 20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle birlikte 4632 sayılı Kanun’un Ek 2. maddesine ekleme yapılarak, talepleri halinde 45 yaş üstü çalışanların da Otomatik Katılım sistemine dahil edilebilmesine imkan sunulmuştur. Bu şartları karşıladığınız zaman, işvereniniz tarafından Otomatik Katılım’a dâhil edilip aşağıda göreceğiniz faydalardan yararlanabilirsiniz.


    Kaynak: İSMMMO, Türkiye Sigorta Reasürans Birliği
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir firmaya yardım amaçlı hibe edilecek mal/ürün için fatura düzenlenmesine gerek var mı?
    Sonraki İçerikİşletmelerin bünyelerinde bordrolu olarak SMMM çalıştırması halinde beyannamelerini imzalamak için dışarıdan ayrıca SMMM ile sözleşme imzalamaları gerekir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz