Ana Sayfa Vergi İşletmelerin bünyelerinde bordrolu olarak SMMM çalıştırması halinde beyannamelerini imzalamak için dışarıdan ayrıca...

    İşletmelerin bünyelerinde bordrolu olarak SMMM çalıştırması halinde beyannamelerini imzalamak için dışarıdan ayrıca SMMM ile sözleşme imzalamaları gerekir mi?

    159
    0

    İştiraki olduğumuz bir firmada ortaklığımız %0 dan %100 olmuştur. Bu firmanın defterlerini mali müşavir ile anlaşmadan kendi içimizde ki uzman kişi ile tutup beyannamelerini kendimiz gönderebilir miyiz?

    “kendi içinizdeki uzman kişi” 3568 sayılı Meslek yasasına göre ruhsatlı SMMM olması gerekir. Bordroda yer alacak olan SMMM odadan alacağı “ODA kayıt” belgesi ile şirket yetkilisi ile birlikte VD müracaat edilerek ŞİRKET ADIAN şifre alınmak sureti ile Beyanname ve bildirimler gönderilebilir.(VUK 340 Sayılı Gn.Tb. İnceleyiniz)


    Şirketlerde bordrolu olarak çalışan SMMM’ler sadece sigortalı oldukları tek şirketin vergi beyannamelerini gönderebilir. Grup şirketi olsa da ve bu şirketlerin her birinde sigortalı da olsalar birden fazla şirketin beyannamelerini gönderemezler. Birden fazla şirketin beyannamelerini gönderebilmek için serbest meslek mükellefiyeti açıp serbest meslek makbuzu düzenlemek zorundadırlar. Bu durumda da bu şirketlerde sigortalı olamazlar.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikZorunlu (otomatik katılım sistemi) BES’de 45 yaş sınırı 2022 yılında kalkmıştır
    Sonraki İçerikKDV istisnasının uygulanması için alıcının vergi dairesinden alınacak istisna belgesine sahip olması gerekir.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz