Ana Sayfa Vergi Yurt dışındaki firmanın Türkiye’ye yapacağı satış için alınan aracılık komisyonu KDV dahil...

    Yurt dışındaki firmanın Türkiye’ye yapacağı satış için alınan aracılık komisyonu KDV dahil olarak düzenlenebilir mi?

    Şirketiniz tarafından yurt içinde yerleşik mal talep eden firmalar ile yurt dışında yerleşik tedarikçi firmaların tanıştırılması şeklinde verilen müşteri bulma yani aracılık hizmetlerinden Türkiye’de yararlanılmış olunacağından, söz konusu hizmetler hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmeyecek olup bu hizmetlerin genel hükümlere göre katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

    21
    0

    Fransa’da ki bir firmanın Türkiye’deki bir firmaya ürün satması için aracılık ettik ve bunun için Fransa’daki firmaya komisyon faturası düzenledik. Fatura tutarı iç yüzde oranı ile KDV hesaplamamız gerekiyor mu?

    İç yüzde oranı ile fatura düzenleme diye bir usul olmaz. Hizmet bedeli +% 20 KDV hesaplanarak fatura düzenlenir.

    Fransa’daki müşteri ile anlaşmanıza göre ödenecek tutar vergi (KDV) dahil olarak belirlendiyse iç yüzde ile KDV’yi ve matrahı hesaplamanız gerekiyor.

    Örnek olarak; KDV dahil 1.200 Euro komisyon bedeli tahsil edecekseniz Matrah: 1.000 Euro ve KDV %20: 200 Euro olacaktır.

    Hangi komisyonlar için KDV hesaplanması gerektiği hangilerinin KDV’den istisna edildiğine ilişkin örnek özelge için TIKLAYINIZ…

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAğır Engelli Çocuğu Olan Kadın Sigortalının Prim Ödeme Gün Sayılarının Dörtte Biri, Emeklilik Yaş Hadlerinden İndirilmektedir
    Sonraki İçerikİstanbul Kart’a yüklenen yol parası vergi ve SGK priminden istisna mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz