Ana Sayfa Vergi Yabancı uyruklu kişi veya tüzel kişilerin mersis sistemine kaydı için vergi numarası...

    Yabancı uyruklu kişi veya tüzel kişilerin mersis sistemine kaydı için vergi numarası alınması zorunlu mudur?

    1371
    0

    T.C. Kimlik numarası olmayan yabancı ortağın mersis sistemine kaydını nasıl yapabiliriz?

    Yeni Korona Virüs Hastalığı (Kovid-19) ile mücadele kapsamında uzmanların yaptığı tavsiyeler, değerlendirmeler ve analizler çerçevesinde zorunlu durum olmadıkça vatandaşlarımızın ve yabancı uyrukluların kalabalık ortamlarda bulunmaması önem arz ettiğinden bakanlıklarımızca bir takım önlemler alınmıştır. 

    Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, potansiyel vergi kimlik numarası taleplerini İnteraktif Vergi Dairesi’nin web http://ivd.gib.gov.tr uygulaması üzerinden gerçekleştirecek ve potansiyel vergi kimlik numarası elektronik ortamda oluşturularak kendilerine tevsik edici resmî belge söz konusu uygulama üzerinden sunulacaktır. 

    Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin potansiyel vergi kimlik numarası almak için bundan böyle vergi dairelerine müracaat etmelerine gerek bulunmamaktadır.

    Firmamızda çalışan yabancı personelin 6 gün sağlık raporu ve 3 gün ücretsiz izni mevcut. 

    Bildirgeyi düzenlerken 12-Eksik gün kodu için hata vermekte. Eksik gün nedeni olarak hangi kodu seçmemiz gerekir?

    Ücretsiz izin nüd ise eksik gün kodu 29 olmalıdır. 

    Normal ücretsiz izin ise 12 kod birden fazla nedeni işaretlenmelidir.

    Yabancı işçi çalışma iznini aldı. Çalışma izni başlangıç tarihi: 22.04.2021’dir. Sgk ‘ya girişini yapmak istiyorum. Giriş bildirgesine işe başlama tarihi olarak hangi tarihi yazacağım. Çalışma izni başlangıç tarihini mi yoksa işe ne zaman başlayacaksa o tarihi mi?

    Yabancı uyruklu kişilerden çalışma izin belgelerini alanların belgeyi teslim aldıkları tarihten itibaren en geç 30 gün içinde çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi almak için il emniyet müdürlüklerine başvuruda bulunmaları zorunlu olduğundan, il emniyet müdürlüklerince de ikamet izni 15 günlük süre içinde verildiğinden (1 ay içinde teslim alınmayan ikamet tezkereleri başlangıç tarihi ile iptal edilmektedir) işverenlerin; 

    – Çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 45 gün içinde,

    – Çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihinden itibaren 45 günlük süre içinde, Sigortalı işe giriş bildirgesini düzenleyerek Kuruma vermeleri halinde bildirge yasal sürede verilmiş sayılacaktır. 

    45 günlük sürenin hesaplanmasında çalışma izin belgesi verilmesi gereken 30 günlük sürenin son gününün resmî tatile gelmesi halinde ikamet izni için 15 günlük müracaat süresi resmi tatilin sona erdiği tarihten itibaren başlatılacaktır. 

    İşverenlerin işe giriş bildirgesini 45 günlük süre içerisinde vermeleri halinde işe giriş tarihinin çalışma izin tarihi ile aynı tarih olması şartı aranmayacaktır. 

    Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken 45 günlük süre içinde sigortalının işe başlamadığının işveren tarafından her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgelerle (sigortalının yurt dışında bulunması, hastanede yatması, tutuklanması, işin belirlenen tarihte başlamaması, vb.) Kuruma bildirilmesi halinde işverenin talebi değerlendirilerek sonucuna göre işlem yapılacaktır. 

    İşverenlerce 45 günlük sürenin bittiği tarihten sonra sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi halinde idari para cezası uygulanacaktır.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTam kapanma döneminde işverenler personelleri için nakdi ücret desteğine başvuru yapabilir mi?
    Sonraki İçerikGeçmiş yıl karları sermayeye ilave edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz