Ana Sayfa Vergi Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan araçlar için gider pusulası düzenlenmeli midir?

    Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan araçlar için gider pusulası düzenlenmeli midir?

    Araç Alımında Gider pusulası düzenlenecek mi?

    469
    0

    Gerçek kişi bilanço tacir mükellefiyete tabi olmayan sade vatandaştan ticari araç aldığında bu işlemi nasıl kayıtlara alacaktır. Fatura alamadığı için kayıtlara almamız için gereken işlemi belirtir misiniz? 

    Alınan Taşıt için Gider pusulası düzenlenecektir. 

    Gider pusulasında GV stopajı ve KDV hesaplanmayacaktır.

    Firmamız üretmiş olduğu bazı malzemeleri evlere fason işçilik için göndermektedir. Bu ürünlere el ile büküm işçiliği gibi işlemler yapılmaktadır. El işçiliğini yapan kişiler vergi mükellefi olmadığı için bunların adına gider pusulası düzenleyerek işlemleri ve yapılan ödemeyi resmi olarak takip etmek istiyoruz. Gider pusulasında bir üst sınır var mıdır? 

    Gider pusulasında alt- üst sınır olmaz. Bahsettiğiniz ödemeler Gider pusulası ile yapılamaz. 

    İşi yapan kişilerin Basit usulde veya Gerçek usulde GV mükellefi olması gerekir. Gördüğünüz % 10 oran GVK 9. maddesinde belirtilen Esnaf muaflığından yararlanan kişilere yapılacak ödeme içindir.

    Bilgisayar Danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Eski çalışanımızdan bir kaç kere hizmet desteği aldık. Bu kapsamda yaptığı işlemle ilgili olarak kendisine gider pusulası kesmek istiyoruz. Stopaj oranı nedir? Sorumlu sıfatıyla KDV ödemesi yapacak mıyız?

    Hizmet aldığınız kişi GVK 18. maddesinde sayılan “bilgisayar programcısı ve bilgisayar yazılımcısı” ise yapılacak brüt ödeme den % 17 ve stopajı yapılır. Ayrıca % 18 KDV hesaplanarak (2) KDV beyannamesi ile beyan edilir.

    Gider pusulası ile Müzehhep ustasından hattat resimleri alınacak. Stopaj kesinti oranı ne kadar olmalıdır?

    Resim aldığınız kişi GVK 18. maddesinde sayılan “Hattat” ise yapılacak brüt ödeme den % 17 ve stopajı yapılır. Ayrıca % 18 KDV hesaplanarak (2) KDV beyannamesi ile beyan edilir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBinalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği Bugünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı
    Sonraki İçerikİşten çıkarma yasağı nedeniyle personellerimizi ücretsiz izne çıkarabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz