Ana Sayfa Muhasebe Vadesi 31.12.2022 tarihi itibariyle dolmamış olan KKM hesabına yıl sonu kur değerlemesi...

    Vadesi 31.12.2022 tarihi itibariyle dolmamış olan KKM hesabına yıl sonu kur değerlemesi yapacak mıyız?

    187
    0

    Vadesi 31.12.2022 tarihi itibariyle dolmamış olan KKM hesabına yıl sonu kur değerlemesi yapacak mıyız?

    Yabancı para birimli mevduatlar için kur değerlemesi yapılacak.


    Gün hesabı ile faiz tahakkuku yapılabilir. Vadenin bozulması halinde ayrılan gelir karşılığı kapatılabilir.

    KK TL hesabına atılan hesaplar TL’ye dönüştüğü için içinde bulunulan geçici vergi dönemi için hesaplanan kur farkı kurumlar vergisinden istisna olacaktır.


    Kur Korumalı Hesap Nedir?

    Türkiye’de, kur korumalı TL mevduat hesapları, yatırımcılara TL mevduatlarını koruma altına alarak, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan korunma imkanı sağlayan bir yatırım aracıdır. Bu hesaplar, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi riskine karşı yatırımcılara koruma sağlar.

    Kur korumalı TL mevduat hesapları, bir banka veya finans kurumu aracılığıyla açılır ve genellikle belirli bir vadeye sahiptir. Bu hesaplara yatırılan paralar, belirli bir döviz kuru üzerinden TL’ye dönüştürülür ve vade sonunda yatırımcıya geri ödenir. Bu hesaplarda, yatırımcılar yatırdıkları tutarın üzerine sabit bir faiz oranı alırlar ve aynı zamanda kur dalgalanmalarına karşı da korunurlar.

    Kur korumalı TL mevduat hesapları, yatırımcılara düşük riskli bir yatırım imkanı sunar ve özellikle TL’nin değer kaybettiği dönemlerde popüler bir yatırım aracıdır. Ancak, döviz kuru dalgalanmalarının yönünün doğru tahmin edilememesi durumunda, yatırımcılar yüksek potansiyel kazanç yerine sabit bir faiz oranı ile yetinmek zorunda kalabilirler. Bu nedenle, kur korumalı TL mevduat hesaplarının avantajları ve dezavantajları dikkate alınarak yatırım kararı verilmesi önerilir.

    Kur korumalı TL mevduat yeni bir finansal ürün olarak 21 Aralık 2021 tarihinde uygulamaya girdi.

    Kur korumalı TL mevduat hesabı 3, 6, 9 ve 12 aylık vadelerde açılabiliyor. Hesaba uygulanacak mevduat faizi ile hesap açılış ve vade sonu arasındaki kur değişim oranı karşılaştırılacaktır, aradaki fark müşteriye verilecektir. Bu hesaplar için stopaj uygulanmayacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKurumlar vergisi tutarının tahakkuku ne zaman yapılacak?
    Sonraki İçerik7440 Gelir vergisi matrah artırımı birden fazla gelir varsa toplamı üzerinden mi yapılacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz