Ana Sayfa SGK Üniversite stajyerlerine ödenen ücretler SGK bildirgesine dahil edilir mi?

    Üniversite stajyerlerine ödenen ücretler SGK bildirgesine dahil edilir mi?

    Üniversite öğrencilerinin sigortalılığı

    494
    0

    Bir ltd Şti mükellefime üniversite de zorunlu staj yapacak bir öğrenci alındı. SSK girişi okulu tarafından yapıldı. 950 TL net ücret ödemesi var. Netten brüte çevirip bordo da göstermeli miyim? Gelir vergisi ve damga vergisi ödenmeli mi? Muh SGK da kişi sayısına eklenmeli mi? 

    Üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim bölümleri dışında olan öğrencilerden okulları tarafından staj yapması uygun görülüp işletmelere beceri eğitimi yapmak üzere staja gönderilen öğrencilerin 3308 sayılı Kanun kapsamına girmemektedirler.

    Dolayısıyla bu öğrenciler 3308 sayılı Kanun kapsamına girmediklerinden bunlara staj yaptıran işletmelerin ücret ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Buna rağmen ücret ödemesi söz konusu ise ödenen ücretlerin tamamı üzerinden hem gelir vergisi hem de damga vergisi kesilmelidir. 

    Üniversite öğrencisinin staj yapması üniversite tarafından uygun görülmüş ve bu öğrenci işletmeye staj için gönderilmiş ve işletmede bu stajyer öğrenciye staj ücreti olarak 950 TL ücret ödemiş ise sigorta primi ve vergi kesintileri nasıl yapılacaktır? 

    Yapılan staj ister zorunlu isterse zorunlu olmasın eğer okul öğrencinin staj yapmasını uygun görüyor ise sigorta primi okul tarafından ödenmektedir. Dolayısıyla örneğimizdeki öğrencinin sigorta bildirimi ve prim ödemesi öğrencisi olduğu Üniversitesi tarafından yapılacaktır. 

    Bu stajyer öğrenci iş/hizmet akdiyle çalışmadığından yani stajyer öğrencinin 5510 sayılı Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık niteliği bulunmadığından, işletme, ücret ödemiş olsa dahi bu öğrenciyi 4/a kapsamında sigortalı bildirmeyecektir. 

    İşletmenin yükümlülüğü bu stajyer öğrenciye ödediği ücreti brüt ücrete dönüştürerek hesaplayacağı gelir vergisi ve damga vergisi tutarını bağlı bulunulan vergi dairesine ödemektir. Bunun için öncelikli olarak brüt ücrete dönüştürülerek brüt ücret bulunacaktır. Bulunan brüt ücretten gelir vergisi, damga vergisi tutarı hesaplanarak bu tutarlar vergi dairesine ödenecektir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikNisan ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %4,34, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,17 arttı
    Sonraki İçerik2021 Yılı Ocak-Mart döneminde Trabzon ilinden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine oranla %55 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz