Ana Sayfa Vergi Tüzel kişiliğin ortaklarının eşi ve çocukları şirketlerinde sigortalı olarak çalışabilir mi?

    Tüzel kişiliğin ortaklarının eşi ve çocukları şirketlerinde sigortalı olarak çalışabilir mi?

    Şirket Ortaklarından birinin eşine ve çocuğuna ödenen ücretler gider yazılır mı?

    1359
    0

    Tek ortaklı LTD.ŞTİ. sahibi, kendi eşini ve genç (22 yaşında) çocuğunu sigortalı çalıştırmaktadır. Eşin ve çocuğunun sigorta ödemelerini ve maaş ödemelerini şirkette gider olarak gösterebilir mi 

    Mükellef olan Tüzel kişidir. Gerçek kişi değildir. 

    Ortağının kimliği önemli değildir. 

    Eş ve çocuğa ödenen ücret gider olarak kayıtlara alınır.


    İki ortaklı kurumlar vergisi mükellefin aynı zamanda şirket müdürü /ortağı çocukları için yaptıkları eğitim, sağlık giderlerini şirket gideri olarak kullanabilir miyiz?

    Şirket ortağını yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi halinde GVK 89/2. madde de belirtilen koşullara göre eğitim gideri vergi matrahından indirebilir. Şirkete gider olarak yazılamaz. 

    “GVK 89/2 BEYAN EDİLEN gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan EĞİTİM ve sağlık harcamalarını gider olarak kullanabilir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 yılında uygulanacak iş yeri kira stopaj oranı nedir?
    Sonraki İçerikDövizli cari hesaplarımızdaki bakiyelerin kur değerlemeleri geçici vergi ve kurumlar vergisinden istisna mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz