Ana Sayfa Vergi Türkiye’de mükellefiyeti olan yabancı bir firmadan alınan faturadaki KDV indirim konusu yapılır...

    Türkiye’de mükellefiyeti olan yabancı bir firmadan alınan faturadaki KDV indirim konusu yapılır mı?

    Özelge: Web tasarım,grafik tasarım,program yazılım ve tanıtım hizmetleri faaliyetlerinin vergilendirilmesi hk.

    400
    0

    Mükellef, yabancı bir siteden Premium paket olarak 600 + KDV fiyatına site yıllık kiralamıştır. Aylık olarak taraf fatura kesmektedir. Bu KDV tutarlarını KDV beyannamesinde indirim konusu yapabilir miyiz? (Firmanın faturada yurtdışı adresi mevcut ve firmanın vat ıd numarası vardır.) 

    Bahsettiğiniz faturadaki KDV Türkiye de tahsil edilmiş ise KDV’sini indirebilirsiniz.

    İnternetten logo tasarımı veya ticaret sayfası tasarımı yapan esnaf olmayan bir kişiye ödeme yapan şirket gider pusulasını ne şekilde kesmelidir?

    Bahsedilen kişi GVK 18. maddesinde ise; düzenlenecek Gider pusulasında % 17 GV stopajı yapılır. Ayrıca (2) nolu KDV beyannamesi ile KDV beyannamesi verilir.

    _______________________________________________________________________

    Özelge: Web tasarım,grafik tasarım,program yazılım ve tanıtım hizmetleri faaliyetlerinin vergilendirilmesi hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

     

       
    Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-37-23-409 13/06/2011
    Konu : Web tasarım,grafik tasarım,program yazılım ve tanıtım hizmetleri faaliyetlerinin vergilendirilmesi  

     

    İlgi (a)’da  kayıtlı özelge talep formunda web ve grafik tasarım, program yazılım, reklam ve tanıtım hizmetleri işi yaptığınızı belirterek, bu faaliyetlerinizin nasıl vergilendirileceği hususunda görüş talep etmektesiniz.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.” hükmüne yer verilmiştir.

    Ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin “ticari faaliyet” olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin “ticari faaliyet” sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerekmektedir.

    Diğer yandan ilgi (b)’de kayıtlı ek dilekçenizin incelenmesinden; grafik tasarımı olarak adlandırılan hizmetin özel programlar kullanılarak logo, fotoğraf ve grafiklerin hazırlanması olduğu, yazılım hizmeti olarak adlandırılan hizmetin de müşterinin talebi doğrultusunda internet sitesinden gelişmiş bir şekilde yararlanması için yapılan çalışmalar  olduğu anlaşılmıştır.

    Bu itibarla tarafınızca  grafik tasarım ile yazılım   hizmetlerinin varolan programları kullanmak ve bilgisayar programlarını müşterilerin kullanabileceği duruma getirme şeklinde yapılması ve bu hizmetlerin web tasarımının oluşumunda kullanılması nedeniyle bu faaliyetlerinizin bir bütün halinde web tasarım faaliyeti olarak kabul edilmesi gerekmekte olup, web tasarım ile reklam ve tanıtım faaliyetlerinizin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu faaliyetlerden doğan kazancın da Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: İsmmmo,Gib
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2021 yılı Nisan ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 1,2 puan artarak %75,9 seviyesinde gerçekleşti
    Sonraki İçerikOcak – Mart 2021 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı %19 ve çek adedi %41 azaldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz