Ana Sayfa Haberler Türkiye’de Ar-Ge harcamaları 10 yılda 5 kat arttı

Türkiye’de Ar-Ge harcamaları 10 yılda 5 kat arttı

622
0

Türkiye’de Ar-Ge harcamaları 10 yılda 5 kat arttı

İstanbul Ticaret Odası’nın yayınladığı habere göre, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında attığı adımlarla Ar-Ge ekosistemi güçlenirken, 2023’te Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranının 1.8’e çıkması hedefleniyor. Bu oran geçen yıl 1.03 düzeyindeydi. Türkiye’de 2009-2018 döneminde Ar-Ge harcamalarının sürekli arttığı rakamlara yansıdı. 2009’da Ar-Ge’ye yapılan toplam harcama yaklaşık 8.1 milyar lira iken, bu tutar 10 yılda yaklaşık 5 kat artarak geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 375 yükselişle 38.5 milyar liraya yükseldi.

Söz konusu dönemde gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcaması toplam 187.6 milyar liranın, 96 milyar lirasını personel harcamaları, 68.7 milyar lirasını diğer cari Ar-Ge harcamaları ve 22.8 milyar lirasını yatırım harcamaları oluşturdu.

Mali ve mali olmayan şirketlerin Ar-Ge harcamaları bu dönemde 4 milyar liradan 23.3 milyar liraya çıktı. Bu şirketlerin 2009-2018 döneminde ise toplam Ar-Ge harcamaları 97.6 milyar lira olarak hesaplandı. Kâr amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlet harcamaları söz konusu dönemde 1 milyar liradan 3.6 milyar liraya çıkarken, toplam harcama tutarı 19 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Yükseköğretim kurumları ise bu dönemde Ar-Ge’ye toplamda 71.1 milyar lira harcadı.


Kaynak: İstanbul Ticaret Odası / Link: https://www.itohaber.com/haber/guncel/210996/ar-ge_harcamalari_10_yilda_5_kat_artti.html
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBankalara ödenen çek bedelleri gider olarak yazılabilir mi?
Sonraki İçerikAskeri personellerin birlik halinde yabancı ülkelere yapacakları görevlendirilmelerde harcırahları nasıl hesaplanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz