Ana Sayfa Vergi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından düzenlenen tevzi listesi ve gelir makbuzu...

    Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından düzenlenen tevzi listesi ve gelir makbuzu fatura ve benzeri belge olarak kabul görür mü?

    472
    0

    Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından düzenlenen tevzi listesi ve gelir makbuzu

    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 131 inci maddesi gereğince, araç plakaları ile sürücü kurslarında kullanılanlar dahil bir kısım evrakın basımı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından yaptırılmaktadır. Federasyon, basımını sağladığı araç plakaları ve belgeleri ihtiyaç sahiplerine bedeli karşılığında satılmak üzere kendisine bağlı Odalara göndermektedir.

    Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.7) bölümü uyarınca, araç plakalarının ve basılı evrakın Federasyon tarafından
    bağlı Odalara tesliminde kullanılan evrak tevzi listesi ile söz konusu plaka ve basılı evrakın Federasyon tarafından Odalara, Odalar tarafından da ihtiyaç sahiplerine satışı sırasında düzenlenen gelir makbuzları, faturada/sevk irsaliyesinde bulunması gereken asgari bilgileri ihtiva etmesi kaydıyla, “fatura ve benzeri belge” olarak kabul edilir.

    Muhabere evrakları ve diğer vesikalar

    Tüccarların her nev’i ticari muameleleri dolayısıyla yazdıkları ve aldıkları mektuplar (telgraflar ve hesap hülasaları dahil) muhabere evrakını teşkil eder. Bu evrakın muhafaza edilmesi mecburidir. Ayrıca, tüccarlar yukarıda belirtilenler dışında kalan ve bir hüküm ifade eden veya icabında bir hakkın ispatına delil olarak kullanılabilen mukavelename, taahhütname, kefaletname, mahkeme ilamları gibi hukukivesikalarla ihbarname, karar örnekleri, vergi makbuzları gibi vergi evrakını dosyada muhafaza etmeye mecburdurlar.

    Gelir Vergisi Kanununun 54 üncü maddesine göre vergi matrahlarının tespitinde gerçek giderleri nazara alınan mükellefler, bu giderlerini
    tevsik edecek vesikaları saklamaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanununa göre diğer kazanç ve iratları üzerinden vergilendirilecek mükellefler, vergi matrahının tespitinde nazara alınacak giderlerini ispat edecek vesikaları muhafaza etmek mecburiyetindedirler.

    Defter-Beyan Sistemi Üzerinden Elektronik Belge Düzenlenmesi

    213 sayılı Kanun kapsamında düzenlenme zorunluluğu bulunan fatura ve fatura yerine geçen vesikalar, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, sevk irsaliyesi ve benzer diğer vesikalar, özel mevzuatlarında yer alan düzenlemelere uygun olarak, Defter-Beyan Sistemi üzerinden veya bu Sistem vasıtasıyla elektronik ortamda düzenlenebilir.


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBilet satış bordrosu ve sayısal oyun raporunu kimler düzenlemek zorundadır?
    Sonraki İçerikVergi usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz