Ana Sayfa Ekonomi TÜRKİYE-ABD Arasındaki Kriz Türkiye’yi Nasıl Etkiler?

    TÜRKİYE-ABD Arasındaki Kriz Türkiye’yi Nasıl Etkiler?

    1421
    0

    Türkiye ve ABD arasında ortaya çıkan krizin Türkiye’de etkileri hissedilmeye başlandı.

    ABD’NİN ÖNEMİ BAŞKA ÜLKELERLE KIYASLANAMAZ

    Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı Erdal Sağlam krizi yorumlarken ABD’nin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekiyor.

    ‘ABD’nin Türkiye ekonomisi için önemi, başka ülkelerle kıyaslanamayacak kadar büyüktür. Dolayısıyla ABD ile yaşanacak çatışmanın etkileri, daha önce çatışma yaşadığımız ülkeler nedeniyle yaşadığımız sıkıntıların kat be kat üstünde olacaktır. Çünkü ABD tüm dünyada siyasi etkisinin yanında finans damarlarında yadsınamaz bir güce sahiptir.

    Yani sadece iş kesimi değil, finans kesimi de bu krizden olumsuz etkilenecektir. O nedenle sağduyunun hakim olup, bu krizin biran önce çözülmesi her iki tarafın da lehine olacaktır. Krizin daha fazla derinleşmeden çözülmesini beklemek, en mantıklı seçenek gibi gözüküyor.

    İşte yatırımcının da, işadamlarının da bu krizin geçici olduğunu düşünerek adım atması gerekir. Böyle durumlarda olduğu gibi mevcut pozisyonları korumak en akıllıca çözüm gibi gözüküyor.’

    DOLAR BORCU OLANLAR NE YAPMALI?

    Türkiye’de döviz borcu en yüksek olanlar şirketler olmasına rağmen bireylerin de döviz borcu olduğu biliniyor.

    Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı Uğur Gürses; karar vermek için biraz beklemek gerektiğini düşünüyor.

    Gürses; ‘Her zamanki gibi; ilk dalgalanmalar hep geniş bir bant içinde olur. Böyle durumlarda fiyat oluşumu zaman alır. Biraz sakinleştikten sonra, yani alıcı ve satıcıların dar bir fiyat aralığında birbirine yaklaştığında, yakın fiyat vermeye başlamaları halinde, fiyatlar oturur; borcu olanların da bunu gördükten sonra, dalga boyutunun daralmasından sonra karar vermeleri en doğrusudur.’ diyor.

    İŞ DÜNYASI BU KRİZDEN NASIL ETKİLENİR?

    ABD ile vizelerin karşılıklı olarak askıya alınmasına varan krizin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğinin işaretlerini para piyasaları sabah ilk işlemlerde verdi.

    Hürriyet gazetesi ekonomi yazarlarından Vahap Munyar vizelerin askıda kalma sürecinin uzamasının ekonomide kalıcı hasarlar bırakacağını düşünüyor. Bu nedenle de iki tarafa da düşen görevin kriz kalıcı hasarlara yol açmadan sorunun çözülmesini sağlamak olmalıdır.

    PİYASALAR BU KRİZDEN NASIL ETKİLENİR?

    İki ülke arasındaki krizin piyasalar üzerindeki etkisi bu sabah itibariyle hissedilmeye başlandı.

    Hürriyet gazetesi ekonomi yazarlarından Zeynel Balcı; ilerleyen zamanlarda gerginlik artmazsa daha sakin bir piyasa olacağını tahmin ediyor.

    Balcı; ‘Euro/TL ve Altın (gramTL) fiyatında yeni zirveler oluşurken Dolar/TL kurundaki tepki yükselişi ivme kazandı. İlk olumsuz tepkiler sonrası yeni dengeler oluşmaya başladı. ABD-Türkiye arasında gerginliği artıracak yeni bir gelişme olamazsa nispeten daha sakin bir piyasa görebiliriz.’ diyor.

    DOLAR ARTACAK

    Vize yasağının, zorlaşan gündem ve piyasalardaki iyimserliğin zayıflamaya başladığı bir döneme gelmesi olumsuz tepkilerin ve dalgalanmaların boyutunu artırdı.
    Dolar/TL kurunda 3.79 direnç noktası bir süre geçerliliğini koruyacaktır. Ancak geri çekilmelerde 3.64 seviyesinin üzerinde kalınması çıkış hareketinin gücünü koruması açsısından önemli olacak. Sonraki destek ve direnç noktaları 3.60 ve 3.94 seviyelerinde. Kısa dönem 3.64-3.79 bandı izlenebilir.
    EURO REKOR KIRDI

    Euro/TL ise yüzde 3 kayıpla 4.4887 seviyesine kadar yükselerek tarihin en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL şu dakikalarda 4.3304 seviyelerinde.

    Euro/TL kurunda ise 4.48-4.50 trendi direni olarak önemli görülüyor. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar satışlar görülebilir. Geri çekilmelerde 4.26-4.21 seviyelerinin destek olarak işlev görmesi muhtemel.ALTINDA YÜKSELİŞ GÖRÜLÜYOR

    Altın(gram/TL) fiyatı, dış piyasalarda ons/dolar fiyatında son günlerdeki gerilemeye rağmen dolar/TL kurundaki hareketlenme nedeniyle yükselişini sürdürüyor. 154.4-155.7 seviyeleri direnç olarak bir süre etkisini sürdürebilir. Geri çekilmelerde ise tutunma noktaları 150.0 ve 146.5 seviyelerinde.AMERİKA’YA GİTMEK İÇİN TUR SATIN ALANLAR NE YAPACAK?

    AMERİKA’ya gitmek için paket tur satın almış ancak vize başvurusunu henüz gerçekleştirmemiş olan tatilcilerin ücretlerinin 15 gün içerisinde iade edilmesi gerekiyor.

    Konuyla ilgili olarak çalışmalara başladıklarını anlatan Pronto Tur Yönetim kurulu Başkanı Ali Onaran, “Türkiye’den ayda 2 bine yakın turist Amerika’ya gitmekiçin paket tur satın alıyor. Bunların önemli bir bölümü ise vizeleri de bu turlar öncesi alıyor. Parasını yatırmış ancak vize başvurusunda bulunmamış kişilerin ücretleri de 15 gün içerisinde iade edilecek” dedi.

    Sorunun kısa sürede çözülmesini beklediklerini anlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Şuan için yorum yapmak çok zor. Öncelikle bu ülkeye ziyaret edecek vizesiz tatilcilerin iade işlemleri gerçekleşmeli. Vizesi olanlar için sorun yok. Umarız sorun kısa sürede çözülür.”

    THY’DAN ABD UÇAK BİLETİ ALANLAR NE YAPACAK?

    Türk Hava Yolları’nın yaptığı açıklamaya göre;  THY ya da Anadolu Jet bileti olan T.C pasaportlu vatandaşlar ücretsiz olarak rezervasyon değişimi yapılacak. İade talep eden yolcular için ise biletlerin ücret iadesi yapılacak. Herhangi bir ücret ya da ceza ödemeden biletlerinin sürelerini uzatabilecekler.

    ABD pasaportlu vatandaşlar için ise aynı şartlar geçerli olacak.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikEkonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketini Açıkladı!
    Sonraki İçerikMicrosoft Windows Telefon Yapımını Bıraktı!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz