Ana Sayfa Vergi Taşınmaz ticareti yapan firma şube açmadan başka bir faaliyette daha bulunabilir mi?

    Taşınmaz ticareti yapan firma şube açmadan başka bir faaliyette daha bulunabilir mi?

    Mevcut faaliyete ek olarak başka bir faaliyette bulunulması halinde bunun vergi dairesine bildirilmesi gerekir. Yeni faaliyet ek bir iş yeri açılmasına gerek olmayan bir alansa mevcut adrese bağlı olarak ek iş yapılabilir. Örnek olarak home-ofis olarak emlakçılık faaliyeti ile uğraşan bir mükellef aynı zamanda finansal danışmanlık yapacaksa bunun için ayrı bir iş yeri açmasına gerek yoktur. 

    473
    0

    Taşınmaz ticareti yapan (alım-satım-kiralama aracılık hizmetleri) firma şube açmadan başka bir faaliyette daha bulunabilir mi?

    Vergi uygulaması açısından engel yok yapabilir. Ancak Şube açılmadan nasıl işlem yapılabilir.? Ya şube açacak veya İkinci bir iş olarak ayrı defter tutacak.

    ______________________________

    BENZER İÇERİKLER

    Mevcut faaliyete ek olarak başka bir faaliyette bulunulması halinde bunun vergi dairesine bildirilmesi gerekir. Yeni faaliyet ek bir iş yeri açılmasına gerek olmayan bir alansa mevcut adrese bağlı olarak ek iş yapılabilir. Örnek olarak home-ofis olarak emlakçılık faaliyeti ile uğraşan bir mükellef aynı zamanda finansal danışmanlık yapacaksa bunun için ayrı bir iş yeri açmasına gerek yoktur.

    _______________________________________________________

    DEĞİŞİKLİK BİLDİRİMİ

    ►İş yeri adres değişikliklerinin (İş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesi adres değişikliği sayılır.),

    ►Yeni bir vergiye tabi olmayı, mükellefiyet şeklinde değişikliği ve mükellefiyetten muaflığa geçmeyi gerektiren değişikliklerin,

    ►Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan işyerlerinin sayısında artış veya azalış olduğunda bu değişikliğin,

    1 ay içerisinde vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.

    BİLDİRİMİN SÜRESİNDE YAPILMAMASININ YAPTIRIMLARI

    İşe başlamanın on gün içinde bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmemesi halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.

    ► Mükelleflerin değişiklik ve işi bırakma bildirimlerinin durumun vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılmaması halinde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.

    ► Ayrıntılı bilgi için www.gib.gov.tr adresinde bulunan “Yararlı Bilgiler” kısmında yer alan “Vergi Cezaları” bölümüne bakabilirsiniz.

    ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ / YENİ NESİL ÖKC KULLANIMI

    Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışında kalan kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren yani perakende ticaretle uğraşan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.

    Yeni işe başlayan ve sonradan mecburiyet kapsamına giren mükelleflerin ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri, işe başlama ve mecburiyet kapsamına girme tarihinden itibaren 30 gündür.

    Bu süre, kalkınmada birinci ve ikinci derecede öncelikli yörelerdeki faaliyetleri ile ilgili olarak 60 gün olarak belirlenmiştir. Akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri de işe başlama tarihinden itibaren 60 gündür.

    Ödeme kaydedici cihazın belirlenen süre içinde alınmaması halinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

    Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar (YN ÖKC); internet yoluyla Gelir İdaresi Başkanlığına güvenli şekilde veri aktarabilen ve iletişim kurabilen bilgisayar tabanlı cihazlardır.

    ► Eski nesil ÖKC kullanan veya kullanması gereken mükellefler aynı zamanda YN ÖKC kullanmak mecburiyetindedir. Hazine ve Maliye Bakanlığınca faaliyetlerinde ÖKC kullanım zorunluluğu bulunmadığı bildirilen mükelleflerin, YN ÖKC kullanma mecburiyeti de

    bulunmamaktadır.

    ► Perakende mal ve hizmet satışında bulunan ancak Hazine ve Maliye Bakanlığınca ÖKC kullanma mecburiyeti dışında bırakılanlar ile kurumlar vergisinden muaf olan kurumlar isteğe bağlı olarak YN ÖKC kullanabilirler.

    ► YN ÖKC uygulamasına ilişkin Tebliğ, kılavuz düzenlemeleri, forum, sık sorulan sorular ve cevapları, duyurular ve benzeri diğer konulara https://ynokc.gib.gov.tr/ internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik17103, 27103 ve 6111 sayılı SGK teşviklerin süresi uzatıldı mı?
    Sonraki İçerik2023 Yılı Vergi beyannamelerini SMMM imzalatmak zorunda olanlara ilişkin hadler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz