Ana Sayfa Muhasebe 2023 Yılı Vergi beyannamelerini SMMM imzalatmak zorunda olanlara ilişkin hadler

    2023 Yılı Vergi beyannamelerini SMMM imzalatmak zorunda olanlara ilişkin hadler

    2021 yılı faaliyet döneminde kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden aktif toplamı 18,057,000 TL ve net satışlar toplamı 36,104,000 TL'yi aşmayan mükellefler 2022 yılı 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40,254,000 TL ve net satışlar toplamı 80,487,000 TL’yi aşmayan mükellefler 2023 yılı,

    1199
    0

    Beyannamelerini kendileri gönderebilecek mükellef şartlarından ilki olan; aktif büyüklükleri veya net satış hasılatlarının belli bir tutarın üzerinde olması, bu konudaki güncel tutarlar nedir?

    Güncel tutar 2022 yılı rakamlarının Yeniden değerleme oranınca (% 122,93) artırılmış halidir.


    Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40,254,000 TL ve net satışlar toplamı 80,487,000 TL’yi aşmayan mükellefler, 2023 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.

    ______________________________________________

    I-) BEYANNAMELERİNİ İMZALATMAK ZORUNDA OLANLAR

    Yukarıda yer alan düzenlemelere göre;

    — 2021 yılı faaliyet döneminde kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden aktif toplamı 18,057,000 TL ve net satışlar toplamı 36,104,000 TL’yi aşmayan mükellefler 2022 yılı

    — 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40,254,000 TL ve net satışlar toplamı 80,487,000 TL’yi aşmayan mükellefler 2023 yılı,

    beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.

    II-) BEYANNAMELERİNİ İMZALATMAK ZORUNDA OLMAYANLAR

    2021 ve 2022 yıllarında aşağıdaki satış/hasılat tutarlarını aşmayan ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde eden mükellefler, izleyen yılda (sırasıyla 2022 ve 2023 yıllarında) beyannamelerini imzalatmak zorunda değildir.

    1. Özel Kanunlarına göre kurulan kooperatifler ile bu kooperatiflerin oluşturdukları birlikler, herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın Beyannamelerini İmzalatmak zorunda değildir.
    2. Noterler herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın beyannamelerini imzalatmak zorunda değildir.
    3. Gelirleri ücret, gayrimenkul sermaye iradı menkul sermaye iradı ile sair kazanç ve iratlardan oluşan gelir vergisi mükelleflerine ait beyannamelerin imzalatılması zorunlu değildir.
    4. Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan mükelleflerin muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.

    III-) İMZALATILMA ZORUNLULUĞU OLAN BEYANNAMELER

    Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden aktif toplamı ile net satışlar toplamı I’de yer alan tutarların altında olanlar ile hasılat/ satış tutarları II’de yer alan tutarların üstünde olan mükelleflerin,
    — Yıllık kurumlar vergisi beyannamelerini
    — Yıllık gelir vergisi beyannamelerini
    — Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi
    — Katma değer vergisi beyannamelerini
    3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarına imzalatmaları zorunludur.

    IV-) YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERCE TASDİK EDİLEN GELİR VE KURUMLAR VERGİLERİ BEYANNAMELERİ

    Gelir veya kurumlar vergisi beyanname ve eklerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.

    _____________________________________________________

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (2)

    IV – BEYANNAMELERİNİ KENDİLERİ GÖNDEREBİLECEK MÜKELLEFLER

    3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğlere göre aktif büyüklükleri veya net satış hasılatlarının belli bir tutarın üzerinde olması nedeniyle, beyannamelerini meslek mensubuna imzalatmak zorunluluğunda bulunmayan mükellefler istemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebileceklerdir.

    Bu mükelleflerin söz konusu uygulamadan yararlanabilmesi için, bağlı bulundukları vergi dairelerine örneği (Değişik ibare:RG-22/8/2008-26975) bu Tebliğin ekinde (Ek:1) yer alan  “Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu“nu doldurarak müracaat etmeleri gerekmektedir.

    Bu şekilde talepte bulunan mükelleflere bağlı bulundukları vergi dairesince, müracaat anında sistemden üretilecek kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilecektir. Şifre zarfının mükellefe veya yetki verilen kişiye tesliminde, “… Vergi Dairesinin … vergi kimlik numaralı mükellefi …………………’ya beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilmesi için kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden zarf, kapalı olarak teslim edilmiştir.” şeklinde bir “Teslim Tutanağı” tanzim edilecek ve söz konusu tutanak mükellef veya noterde verilmiş vekaletnameyle yetki verdiği kişi ile, vergi dairesi müdürü veya müdür yardımcısı tarafından tarih konulmak suretiyle imzalanacaktır. Tanzim edilen Teslim Tutanağı ile Talep Formunun birer örneği mükellefin dosyasında muhafaza edilecektir.

    Mükellef veya kanuni temsilci tarafından imzalanacak formun, bunlar tarafından bizzat vergi dairesine teslim edilemeyecek olması halinde, ilgili vergi dairesine verecekleri bir dilekçe ile kendilerine ait kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden zarfın vergi dairesince, noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kıldıkları kişiye verilmesini talep edebileceklerdir.

    Beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilmelerine izin verilen mükellefler diledikleri takdirde bu Tebliğ uyarınca elektronik beyanname göndermeye aracılık yetkisi verilmiş gerçek ve tüzel kişiler vasıtasıyla da beyannamelerini gönderebileceklerdir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTaşınmaz ticareti yapan firma şube açmadan başka bir faaliyette daha bulunabilir mi?
    Sonraki İçerikKısmi istihdam kapsamında çalışan (part-time) personele verilecek yakacak yardımı tutarında belirlenen bir tavan rakam var mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz