Ana Sayfa Vergi Sözleşme olmaksınız yaptığımız turist taşıma işlemlerinde üst firmaya tevkifatlı fatura düzenleyebilir miyiz?

Sözleşme olmaksınız yaptığımız turist taşıma işlemlerinde üst firmaya tevkifatlı fatura düzenleyebilir miyiz?

Sözleşme olmaksınız yaptığımız turist taşıma işlemlerinde üst firmaya tevkifatlı fatura düzenleyebilir miyiz?

1221
0

Turizm taşımacılık işi yapan bir şirketin muhasebecisiyim. Bu şirket aktifinde kayıtlı VİP araçlarla belli olmayan güzergâhlarda turist taşımacılığı yapmaktadır. Bu hizmeti yaparken de ağırlıklı olarak şoförlük hizmetlerini ortaklar yapmaktadır. Kısmı olarak da sigortalı şoförlerimiz vardır.

Son olarak bir turizm firması ile sözleşme olmaksızın sözlü olarak anlaşma karşılığı belli olmayan güzergâhlarda turist taşımacılığı yaptık. Yapılan iş için fatura kesme aşamasına gelince (işgücü temini hizmetlerinden bahsederek) bize 10/9 oranında KDV tevkifatı fatura kesin demektedirler. Ancak bizde bu yapılan hizmetin bir işgücü olmadığını öne sürmekteyiz. Zira bizim yaptığımız hizmet kendi VİP araçlarımızla turist taşıma hizmeti verdik diyoruz. Yukarıdaki açıklamalarımız çerçevesinde yaptığımız hizmette KDV tevkifatı var mıdır?

Sözleşmenizde kiralama işlemi içinde “Taşıt sürücü ile” kiralanmıştır veya benzer bir hüküm varsa KDV tevkifatı yapılır. Aksi durumda iş gücünden bahsedilemez. KDV tevkifatı olmaz.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikNoter satış sözleşmesine istinaden iç yüzde ile KDV ayırıp indirim konusu yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikVergi incelemesi neticesinde kayıtlardan çıkartmam gereken faturanın düzeltmesini ne zaman yapmalıyım?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz