Ana Sayfa Vergi Şirketin üye olduğu dernek için ödenen aidat gider yazılabilir mi?

    Şirketin üye olduğu dernek için ödenen aidat gider yazılabilir mi?

    3064
    0

    Şirketin üye olduğu dernek için ödenen aidat gider yazılabilir mi? Birde derneklere veya kurumlara yapılan bağışlar giderleştirilebilir mi?

    Derneklere ödenen aidatlar gider yazılmaz. Şirketin kayıtlı olduğu Sanayi veya ticaret odası aidatı gider yazılır.

    Bağış ve yardımlar ile ilgili düzenlemeler 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde düzenlenmiştir. KVK’nın 10/1-c maddesine göre aşağıda sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan bağış ve yardımlar, kurum kazancının % 5’ini aşmamak kaydıyla Kurumlar Vergisi Beyannamesinde kurum kazancından indirilirler.
    *Genel ve katma bütçeli idareler
    * İl özel idareleri
    * Belediye ve köyler
    * KAMU MENFAATİNE YARARLI DERNEKLER
    * Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar

    Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar.
    Yapılan bağış ve yardımların gider yazılması yerine, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirden indirilmesi esası getirilmiştir.

    Buna göre yapılan bağış ve yardımların tamamı önce kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyanname üzerinde kazanca eklenmeli ve daha sonra gelirden indirilecek bağış ve yardımların indirim konusu yapılacak kısmı hesaplanarak beyannamede ayrıca gösterilmek suretiyle kazançtan indirilmelidir.


    Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

    Sayı: B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-40/1-45
    Tarih: 13/06/2011

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-40/1-45

    13/06/2011

    Konu

    :

    Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı.  

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile şirketinizin ana sözleşmesinde yer alan faaliyetlerinizin icrasında müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi, potansiyel yeni müşteriler bulunması, sektördeki gelişmelerin takip edilerek ticari faaliyetlerinizin arttırılarak devam ettirilmesi amacıyla LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı), LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz), CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) dernekleri gibi kuruluşlara üye olduğu ve üyelik ve aidat ödemeleri yapıldığı, ayrıca bu oda ve derneklere şirketiniz üst düzey çalışanları adına da üyelik ve yıllık aidat bedelleri ödendiği belirtilerek, söz konusu kuruluşlara yapılan ödemelerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Safi Kurum Kazancı” başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükmü yer almaktadır.

    Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, Kanunun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40 ıncı maddesinin bir numaralı bendinde de ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edileceği belirtilmiştir.

    Bir masrafın genel gider adı altında gider yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen dernek ve odalara üyelik tamamen şirket tüzel kişiliğinin kendi iradesinin sonucu olup, faaliyetlerinizin yürütülmesi ve gelir elde edilmesi için zorunlu bir harcamayı gerektirmemektedir.

    Buna göre, şirketiniz ve şirketinizin üst düzey çalışanları adına yukarıda bahsi geçen kuruluşlara ödenen üyelik ve yıllık aidat bedellerinin kurum kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle söz konusu ödemelerin safi kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş Akdi Feshedilen İşçiye Ödenecek Olan Kıdem ve İhbar Tazminatlarının Hangi Dönemde Gider Yazılacağı
    Sonraki İçerikİşle İlgili Olmak Şartıyla, Mukavelenameye veya İlama veya Kanun Emrine İstinaden Ödenen Zarar, Ziyan ve Tazminatlar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz