Ana Sayfa SGK SGK Prim günü dolan bir kişinin sigorta primi yatırmaya devam etmesi emeklilik...

    SGK Prim günü dolan bir kişinin sigorta primi yatırmaya devam etmesi emeklilik maaşını etkiler mi?

    1090
    0
    01.06.1995 ilk sgk girişi olan 40 yaşında çalışanımız 5750 gün 55 yaş 25 yıl şartlarıyla emekli oluyor. Brüt ücreti 7.500 TL’dir. Sigorta süresi 25 yılı geçti. Prim günü de 5900 gün doldu. Yaşı beklemek için prim ödemek istemiyor. Prim günü dolduktan sonra SGK’lı çalışsa ödenen primler emeklilik ücretine yansır mı?

    Farklı zamanlarda yürürlüğe giren kanunlarda farklı aylık bağlama oranları (ABO) uygulanıyor. 

    Aylık bağlama oranının 2008’den sonraki dönem için yüzde 50’ye indirilmiş olması, 1980’li, 1990’lı yıllarda işe başlayıp düşük ücretle çalışanların prim günü dolduktan sonra çalışmaya devam etmesi durumunda emekli aylığında azalmaya yol açabilmektedir.

    Eğer tavandan ya da daha üzeri prim ödüyorsanız çalışmaya devam edebilirsiniz, maaşınız da artacaktır.


    05 Eylül 1975 doğumlu Erkek hakkında kısıtlama kararı sebebiyle malulen emekli maaşı almaktadır. İlgili kişinin Anne ve baba vefat etti. Anne ve babanın emekli maaşları bağlanır mı? 

    Malullük aylığı, 

    – Sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları, 

    – Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması, halleri dışında kesilmemektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKira faturalarındaki KDV indirim konusu yapılır mı?
    Sonraki İçerikEmekli olan bir kişi kıdem tazminatını almadan aynı iş yerinde çalışmaya devam ederse daha önceki çalışmaları kıdeme dahil edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz