Ana Sayfa Vergi SGK ile anlaşması olmayan sağlık firmaları E-Fatura uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    SGK ile anlaşması olmayan sağlık firmaları E-Fatura uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    Anlaşması olmayan sağlık firmalarında e-fatura uygulaması

    564
    0

    Yeni çıkan kanuna göre sgk anlaşması olan hastane için dışarıdan doktor olarak hastanede yarı zamanlı ssk lı gösterilen doktorumuz ltd.şirketi olarak yaptığı hizmete karşılık hastaneye fatura kesmektedir.Bu şekilde olan firmamız 1.7.2021 tarihinden itibaren e-fatura ya geçme zorunluluğu olabilir mi?

    İlgili mükellefin Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunuyorsa 1 Temmuz 2021 de e-fatura sistemine geçiş yapacaktır.

    Eczane bir firma e- faturaya geçiyor. Haziran ayı faturalarını gib e arşiv sistemi üzerinden mi düzenleyecek yoksa yeni e fatura sisteminden mi düzenlenmelidir?

    Merhaba; e-fatura uygulamasına hangi tarih itibariyle geçiş sağlıyorsanız o tarihten itibaren düzenlenecek olan faturaların e-fatura olarak düzenlenmesi gereklidir. 

    1 Temmuz 2021’de e faturaya geçtiyse mükellefiniz 30 Haziran ‘a düzenleyeceğiniz faturayı yasal süresi içinde e-arşiv portaldan düzenleyebilirsiniz.

    MADDE 1 – 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünün (a) fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “6. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).”

    MADDE 2 – Aynı Tebliğin “IV.1.5. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün birinci fıkrasına aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir. 

    “d) Bu Tebliğin “IV.1.4” numaralı bölümünün (a) fıkrasının (6) numaralı bendinde sayılanlar 1/7/2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.” 

    Yukarıdaki hükümlere göre; Firmanız ,1/7/2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalamış ise ise söz konusu Kuruma e- fatura düzenleyecektir. 

    SGK dışındaki firmalara düzenlenen faturalar için böyle bir zorunluluk yoktur.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAracı siteler üzerinden satış yapacak olan firmalar e-fatura uygulamasına dahil olmak zorunda mıdır?
    Sonraki İçerikDönem içerisinde e-defter gönderim tercihini değiştirebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz