Ana Sayfa Muhasebe Serbest Meslek Erbabı şahsi binek aracını kiraya verirse e-SMM Makbuzu kesmeli midir?

    Serbest Meslek Erbabı şahsi binek aracını kiraya verirse e-SMM Makbuzu kesmeli midir?

    617
    0

    Serbest Meslek Erbabı olan şahsin binek aracını herhangi bir şirkete kiraya vermesi durumunda nasıl bir yol izlemesi gerekir? Serbest Meslek makbuzu düzenleyip araç kira geliri olarak beyan edebilir mi? Yoksa Gider Pusulası düzenlenerek stopaj ve kdv 2 ile bildirmek gerekir?

    Elde edilen kira geliri için e-smm düzenlenmez. Kira geliri GMSİ olarak Yıllık GV beyannamesine dahiledilir. Kiranın net tutarı Bankaya yatacak. Banka dekontu gider pusulası yerine geçer. Kira ödeyen şirket % 20 GV stopajı yapacak ve (2)nolu KDV beyannamesi verecek.


    Emekli oldum. Serbest meslek mükellefiyeti oluşturmak istiyorum. Evden ya da sanal ofisten mesleği yapmam mümkün mü? 

    Serbest olarak çalışacak meslek mensupları evde veya sanal ofis de mesleği yapamazlar. 

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesinde yer almaktadır. Madde metnini aşağıdadır. 

    “Büro Edinme Zorunluluğu Madde 14 – (Değişik:R.G-21/11/2007-26707) 

    Her meslek mensubu meslekî faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu oda bilgisinde iş yeri açmak zorundadır. Büro standartları ve buna ilişkin usul ve esaslar Birlik Genel Kurulu’nda belirlenir. 

    Açılan işyerleri bağımsız büro şeklinde olup, başka bir serbest meslek faaliyeti veya ticarethane ile iç içe olamaz. 

    Meslekî faaliyetler aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgâhlarda yürütülemez. 

    Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamaz. 

    Birlikte çalışan meslek mensupları da ayrı büro edinemezler. 

    Ortaklık bürosu veya şirket kurulması hâlinde de işyeri açılması mecburidir. 

    Meslekî faaliyette bulunmayan meslek mensupları ikametgâhlarının bulunduğu bölgenin odasına kaydolurlar. 

    Meslek mensuplarının Türk Ticaret Kanunu’na göre bir meslek şirketi kurmaları hâlinde, şirket, kayıtlı olduğu odanın bulunduğu ilin sınırları içinde şube ve irtibat bürosu açamaz. 

    Bir şirketin bir başka ilde şube açabilmesi, o ildeki ilgili meslek odasının çalışanlar listesine kayıtlı, şirketi temsil ve ilzama yetkili bir ortak görevlendirmesi hâlinde mümkündür. 

    İşyerini veya ikamet adresini değiştiren meslek mensupları ile bunların kurdukları ortaklık büroları ve şirketler, onbeş gün içinde yeni adreslerini bağlı oldukları odalara bildirmek zorundadırlar. 

    İşyeri açılışına ilişkin gerekli yoklama odalar tarafından yapılır. 

    Vergi dairelerince mükellefiyet tesisinde oda sicil belgesi aranır. 

    Büro edinen meslek mensupları odaya kaydolduktan itibaren üç ay içinde Büro Tescil Belgesi almak zorundadırlar. Büro Tescil Belgeleri iki yılda bir vize ettirilir.”


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞahıs firması sahibinin açılış öncesi aldığı aracı işletmede kullanabilir mi?
    Sonraki İçerikYabancı çalışma izni için gereken YMM raporu bir önceki yıla ait olabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz