Ana Sayfa Vergi Serbest meslek erbabı işte kullanmak için aldığı motosikletin KDV’sini indirim konusu yapabilir,...

    Serbest meslek erbabı işte kullanmak için aldığı motosikletin KDV’sini indirim konusu yapabilir, harcamaları için gider kısıtlaması uygulanmaz

    Serbest meslek erbabının, ticaret erbabının veya şirketlerin iş yerindeki faaliyet kapsamında kullanılmak üzere almış olduğu, motosikletin KDV'sinn tamamamı indirim konusu yapılabilir. harcamaları için gider kısıtlaması uygulanmaz ve amortismanları tam olarak kullanılabilir

    420
    0

    Serbest meslek erbabı mükellef evinden işe gidip gelmek için motosiklet aldı. Bu motosikleti kayıtlara alıp KDV’sini indirebiliyor muyuz? Ayrıca yapılan masraflar (bakım, benzin vs..) için gider kısıtlaması yapılmalı mı?

    Alınan motosiklet deftere kayıt edilir. Binek otomobil kapsamında olmadığı için KDV indirilir. Giderleri defter kayıt edilir. Kısıtlama olmaz.


    Yetkili şirkete alınan motorun KDV’si indirim konusu yapılabilir mi? Ayrıca bu motora ilişkin masraflar ve amortismanda gider kısıtlaması var mıdır? 

    197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “tanımlar” başlıklı 2 nci maddesinde; yapısı itibariyle, sürücü dahil en çok sekiz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunun motorlu araca otomobil, iki veya üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araca motosiklet, bunlardan karo serisi yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denileceği hükmüne yer verilmiştir. 

    Buna göre; kanunda motosiklet ve otomobilin ayrı ayrı tanımı yapılmış olup, pazarlama faaliyetinde kullanacağınız motosiklet yukarıda belirtilen tarife-sınıflandırma kararları uyarınca 87.03 tarife pozisyonu kapsamında yer almadığından otomobil olarak değerlendirilmemektedir. 

    Bu çerçevede, pazarlama faaliyetinde kullanacağınız motosikletin alımı sırasında yüklendiğiniz KDV’nin indirim konusu yapılır. Gider kısıtlaması uygulanmaz.



    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektrik, doğalgaz ve diğer ısınma yardımı 30 günden az çalışması olanlara da tam olarak yapılabilir
    Sonraki İçerikGenç girişimci istisnası kapsamında 75.000 TL’lik istisnadan üç vergilendirme dönemi için ayrı ayrı yararlanılabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz