Ana Sayfa Vergi Personel servis taşımacılığı yapan kişinin nihai tüketiciden aldığı aracın satışında KDV oranı...

    Personel servis taşımacılığı yapan kişinin nihai tüketiciden aldığı aracın satışında KDV oranı %18 olarak uygulanacaktır

    1037
    0

    Personel servisi taşımacılığı yapan mükellef, vergi mükellefi olmayan bir kişiden 1 adet minibüs alarak, personel servisi taşıma faaliyetine başladı, şuan minibüsü satarak bu faaliyetini sonlandıracak, minibüsü satarken KDV oranı ne olacak?

    KDV oranı % 18 olacak.


    Özelge: Servis İşletmesi Hizmetinde, Servis aracının satılması halinde KDV beyanı ve Ba-Bs formu ile bildirimi hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

    Sayı

    :

    67854564-010.01-69

    14/02/2013

    Konu

    :

    Servis İşletmesi Hizmetinde, Servis aracının satılması halinde KDV beyanı, Ba-Bs

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; personel ve öğrenci taşımacılığı (servis hizmeti) faaliyetinde bulunduğunuz, servis hizmetinde  kullandığınız araçları iktisadi kıymet olarak kaydettiğiniz, faaliyetiniz sürecinde araç değişikliği yaptığınız ve satışını yaptığınız aracın ilgili dönem KDV beyannamesinde taşıt satış bedelini hasılata ilave ettiğiniz, sadece hesaplanan KDV yi ilave edilecek KDV satırına yazıp beyanda bulunduğunuz, hadlerin üzerinde ise Bs formunda bildirimde bulunduğunuz belirtilerek söz konusu durumla ilgili tereddütler oluştuğundan Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

    KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    3065 Sayılı Katma Değer Kanununun 1/1 maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye bağlı olduğu hükme bağlanmış, 2/1 inci maddesinde de teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlanmıştır.

    Ayrıca, Kanunun 20/1 inci maddesi uyarınca, teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olup, bedel deyimi ise, malı teslim alan ve kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade etmektedir.

    Diğer taraftan, gerçek usulde KDV mükelleflerinin kullandığı 1 No.lu KDV beyannamesinin (e-beyanname) “Matrah” kulakçığının altında yer alan “İlave Edilecek KDV” satırı, fazla ve yersiz hesaplandığı anlaşılan vergiler, daha önce indirim konusu yapılmakla beraber KDV Kanununun 30 uncu maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde (İşlemin kısmi istisna kapsamına girmesi, malların zayi  olması vb. nedenlerle) indirim hesaplarından çıkarılması gereken vergiler ve çeşitli nedenlerle düzeltme amacıyla “Toplam KDV” içerisine alması gereken vergilerin beyan edilmesi amacıyla ihdas edilmiş bir satırdır. Dolayısıyla demirbaşlar, işletmenin aktifine kayıtlı taşıt araçları, binalar vb. amortismana tabi iktisadi kıymet satışlarının, KDV ye tabi olması halinde, bu satıra her hangi bir kayıt yapılmayacak, söz konusu satışlar, “Matrah” kulakçığı altında “Tevkifat uygulanmayan işlemler” tablosunda matrah ve uygulanan KDV oranları sütunları da doldurulmak suretiyle beyan edilecektir.

    Buna göre işletmenin aktifine kayıtlı araçların kayıt işlemi, işleminin mutat ve sürekli faaliyet konusunu oluşturmamakla birlikte KDV uygulaması bakımından ticari nitelik taşıyan bir teslim olduğundan, söz konusu işlemin ilgili dönem KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığı altında “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda satış bedeline “Matrah”  sütununda yer verilmek suretiyle beyan edilmesi gerekmektedir.

     VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

    213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 148,149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiş, 362,381 ve 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle de bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

    396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler” başlıklı bölümünün 1.2.1 numaralı bendinde “Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.” açıklaması yer almaktadır.

    Ayrıca, aynı tebliğin 1.2.2. bölümüne göre, mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)”nun Tablo (ll) alanında bildirilecektir.

    Bu açıklamalar çerçevesinde; işletmenizin aktifine kayıtlı araçların alış ve satışları karşılığında düzenlenen belgelerin 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre Form Ba-Bs bildirimlerine dahil edilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMalulen emekli olabilmem için SMMM ofisinin kapatılması şart mıdır?
    Sonraki İçerikŞirketteki binek aracın kasko poliçesi için de gider kısıtlaması yapılacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz