Ana Sayfa Vergi Performansa dayalı primlerde Gelir Vergisi Tevkifatı tahakkuk esasına göre yapılır

    Performansa dayalı primlerde Gelir Vergisi Tevkifatı tahakkuk esasına göre yapılır

    299
    0

    Eylül ayında işçilere zam yapıldı fakat işçiler temmuz ve ağustos aylarının da farkını istiyorlar eylül ayına fark bordrosu yapabilir miyim yoksa geriye dönük düzeltmemi vermek gerekecek?

    İşçilere yapılan ödeneler ödemenin yapıldığı tarihteki bordroda gösterilip giderleştirilebilir. Ücret hesap pusulasında da ödemenin açıklaması belirtilir.


    Özelge: Performansa dayalı primlerde Gelir Vergisi Tevkifatı hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    .-B.07.1.GİB.04.99.16.-1

    11/03/2010

    Konu

    :

    Performansa dayalı primlerde Gelir Vergisi Tefkifatı

                İlgide kayıtlı dilekçenizde, Başkanlığımızın … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek,  performansa göre hesaplanarak ödenecek olan personel primlerinin gelir vergisi stopajına tabi tutulacağı dönem konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar atlında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun 94 üncü maddesi ile maddenin birinci fıkrasında sayılanlar tarafından, maddede sıralanmış olan ödemelerin nakden veya hesaben yapıldığı anda istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapılacağı, aynı fıkranın birinci bendi ile de hizmet erbabına ödenen ücretlerin 103 ve 104 üncü maddelere göre gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacağı hükme bağlanmış, 96 ncı maddesinin birinci fıkrasında da, hesaben ödeme deyiminin, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade ettiği belirtilmiştir.

    Diğer taraftan, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 11.11 numaralı bölümünde;

    “…

             Öte yandan, kurum personeline ödenen temettü ikramiyeleri Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesine göre ücret sayıldığından bu ödemeler kurum kazancının tespitinde ücret gideri olarak dikkate alınmaya devam edilecektir. Söz konusu temettü ikramiyelerinin bilanço günü itibariyle ödenecek toplam tutarı kesinleştiğinden, çalışanlara o yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresinin sonuna kadar ödenecek temettü ikramiyeleri, ilgili olduğu yılın kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Aynı husus çalışanlara ödenen performans değerlemelerine bağlı olarak verilecek prim ve ikramiyeler için de geçerlidir. Diğer taraftan, ücret niteliğindeki bu ödemelerin nakden veya hesaben yapıldığı dönemde vergi kesintisine tabi tutulması gerekeceği tabiidir.” açıklamaları yer almaktadır.

              Bu hüküm ve açıklamalara göre, Bankanız personeline ödenmek üzere 2009 yılı performans değerlendirmelerine bağlı olarak belirlenen ve hesap dönemi sonu itibariyle karşılığı ayrılan prim tutarlarına ilişkin gelir vergisi tevkifatı, söz konusu primlerin nakden veya hesaben ödendiği aşamada yapılacaktır.  Söz konusu primlerin bankanız kayıtlarında personelin alacaklandırılması suretiyle tahakkuk ettirilmesinin hesaben ödeme olduğu da açıktır.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2. El Araç alışında ve satışında uygulanacak KDV oranı
    Sonraki İçerikSerbest çalışan SMMM’ler başkadır şirkette başka bir görevde çalışabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz