Ana Sayfa Muhasebe ÖTV 4 sayılı listede yer alan ürünlerin ithalatı sonrası ÖTV gümrüğe ödenmiştir....

ÖTV 4 sayılı listede yer alan ürünlerin ithalatı sonrası ÖTV gümrüğe ödenmiştir. Bildirim formu vermek yeterli midir?

1155
0

Mükellef ÖTV 4 sayılı listede yer alan ürünlerin ithalatını yapmış ve ötv’yi gümrüğe ödemiştir. Bu durumda ayrıca ötv beyannamesi verilmeyecek yalnızca bildirim formu mu verilecek? Bildirim formu verilecekse süresi nedir?

A- İTHAL EDİLEN MALLARA İLİŞKİN BİLDİRİM (IV) sayılı listedeki malların ithalini yapanlardan KDV mükellefi olanların, bir ay içinde ithal ettikleri, söz konusu liste kapsamında ÖTV’ye tabi mallara ilişkin, Tebliğ ekinde (EK:2) olarak yer alan BİLDİRİM FORMUNU, TAKİP EDEN AYIN 20 NCİ GÜNÜ AKŞAMINA KADAR GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI WEB ADRESİNDE HİZMET VEREN “İNTERNET VERGİ DAİRESİ” ARACILIĞIYLA GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA GÖNDERMESİ ZORUNLUDUR.

Söz konusu malların ithalini yapanların, aynı zamanda bu malların imalatçısı olarak ÖTV mükellefiyetinin bulunması ve bu mükellefiyet kapsamında ÖTV beyannamesi vermesi, ithal edilen mallar için ÖTV bildirimi verilmesine engel teşkil etmez.

Ancak, ithalatın bulunmadığı aylar için bildirim verilmez. Bildirime konu malları ithal eden mükelleflerce, KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesinden kullanıcı kodu ve kişisel şifre alınır.

Şifre alınabilmesi için “İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu”, otomasyonlu vergi dairelerinden temin edilerek veya Gelir İdaresi Başkanlığı web adresindeki “İnternet Vergi Dairesi” bölümünden döküm alınarak düzenlenir ve KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilir.

Bu başvuru üzerine mükelleflere kişisel şifre ve kullanıcı kodu verilir. Daha önce vergi dairesinden kullanıcı kodu ve kişisel şifre almış olanların Bildirim Formunu göndermek için yeniden kullanıcı kodu ve kişisel şifre almaları gerekmez.

Ancak bu işlemi yapabilmek için vergi dairesinden Bildirim Formu gönderme yetkisi alınır. İnternet ortamında düzenlenen bildirimler onaylanmak suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığının internet vergi dairesine gönderilir.

Gönderilen bildirimlerin içeriğinde mükelleflerce değişiklik yapılmak istenmesi halinde, yeniden düzenlenen bildirimler onaylanarak gönderilebilir.

Vergi Usul Kanununun 149’uncu ve mükerrer 257’nci maddelerinin verdiği yetkilere dayanılarak getirilen söz konusu bildirim yükümlülüğünü, süresinde yerine getirmeyen veya süresinde yerine getirmekle birlikte eksik ya da yanlış bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Vergi Dairesi – Beyanname – Formlar – Bildirimler

 

Veraset ve İntikal Vergi beyannamesine hangi belgeler eklenmelidir?

 

 

Önceki İçerikTrafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 22 850 238 oldu
Sonraki İçerikDemokratlar harekete geçti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz