Ana Sayfa Muhasebe Önceki sermayenin ödendiğine dair rapor için gereken eski yıl defterlerine ulaşılamaması halinde...

    Önceki sermayenin ödendiğine dair rapor için gereken eski yıl defterlerine ulaşılamaması halinde yapılacak işlem nedir?

    695
    0

    Sermaye artışı yapacağım firma 2008 yılında kuruldu. Firmanın sermaye ödemesinin yapıldığı 2008-2009 yıllarına ait defterleri imha edilmiş. Raporda Sermayenin ödendiğine dair defter ve yevmiye kayıtları kısmı ile ilgili nasıl bir işlem yapılması gerekiyor?

    İlgili alana önceki sermaye artışının ödemesinin yapıldığı tarihin yazılması yeterlidir.


    Sermaye artırımı yapacağız. 2021 defterlerin tasdik makamı ve tasdik tarihi nosu sorulmakta buraya tasdik makamı olarak ne yazılması gerekiyor. Tasdik nosuna ve tasdik tarihi olarak en son berat yükleme tarihi mı yazmamız gerekiyor?

    Tasdike tabi olan defterleri (envanter defterini) aynı şekilde eskiden olduğu gibi tasdik makamı ve tasdik tarihi/no’su yazılacaktır. 

    Elektronik olarak tutulan yevmiye ve defteri kebir için; tasdik makamına e-defter, no’su alanına da hangi döneme ait ise o dönemin berat dosyasındaki tekil numara yazılır. 


    2003 kuruluşlu mükellefimize sermaye artırımı yapacağız. Firma kuruluşunda sermayesini ödemiş. Şuan sermayenin ödendiğine dair raporu düzenlerken, eski sermayenin ödendiği yıllara ait defter bilgileri ve sermaye ödemelerine ait yevmiye kayıt bilgileri; çok eski olduğundan elimizde mevcut değil. Raporda ilgili bölümlere ne yazmamız gerekir?

    TTK ’ya göre zamanaşımı 10 yıldır 10 yıldan önce sermaye artırım ve ödemesi için yevmiye kaydı bilgileri yazılmaz. İlgili alana sermayenin artım tarihinin yazılması yeterlidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMali Müşavirler müşterilerinin e-Fatura ve e-Serbest Meslek makbuzunu düzenlemek zorunda mı?
    Sonraki İçerikKur farkı kar ve zararları hangi hesapta takip edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz