Ana Sayfa Ekonomi Nisan 2020’de perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %19,3...

Nisan 2020’de perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %19,3 azaldı

Ekonomide bu hafta neler oldu?

391
0

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde koronavirüs etkisinin en çok görüldüğü Nisan ayındaki sanayi üretiminde yaşanan düşüş konuşulurken, yurtdışında ise Fed’in politika faiz kararı ön plana çıktı.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mart ayında 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı ayına göre 573 bin kişi azaldı. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,9 puanlık azalarak %13,2, 15-24 yaş grubu genç nüfusta işsizlik oranı ise 0,6 puan azalarak %24,6 seviyesinde gerçekleşti.
• Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi %3,8, ithalat birim değer endeksi %12,4 azaldı. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi %39, ithalat miktar endeksi %18,7 azaldı.
• Nisan ayında 19,1 olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi, Mayıs ayında, 34,1 seviyesinde gerçekleşti.
• Nisan ayında sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre %30,4, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,4 oranında azaldı. Ana sanayi grubuna bakıldığında imalat sanayi üretiminde aylık bazda %32,5’lik, yıllık bazda %49,3’lük azalışlar dikkat çekti.
• Nisan ayında perakende satış hacmi, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,3 azaldı. Bu azalışta gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %36,7’lik ve otomotiv yakıtı satışlarda %20,1’lik azalışın etkisi oldu. Aynı dönemde gıda, içecek ve tütün satışları ise %12,5 arttı.
• Nisan 2019’da 469 milyon $ açık veren cari işlemler hesabı, Nisan 2020’de 5,06 milyar $ açık verdi. Böylece on iki aylık cari işlemler açığı 3,29 milyar $ oldu.
• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yurtiçinde havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili harcamalarda kredi kartı taksit sınırını on iki aydan on sekiz aya çıkardı.
• Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet iç borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti veren Euroclear Bank ile anlaştığını duyurdu. Bu anlaşmanın borçlanma maliyetlerine olumlu etkisinin olacağı ve Euroclear saklama özelliği ile birlikte devlet iç borçlanma senetlerinin uluslararası piyasalarda teminat kabul edilme kabiliyetinin artacağı değerlendiriliyor.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranlarını değişiklik yapmayarak %0-0,25 aralığında bıraktı.
• ABD’de son haftada işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 1 milyon 542 bin olarak beklentilerin biraz altında gerçekleşti.
• ABD’de Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre %0,1 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 arttı.
• Euro Alanı 2020 yılı ilk çeyrek büyümesini -%3,8’den -%3,6’ya revize edildi.
• Almanya’da Mart ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %17,9 ile beklentilerin üzerinde azaldı.
• İngiltere’de Nisan ayında bir önceki aya göre imalat üretimi %24,3, sanayi üretimi %20,3 ile beklentilerin üzerinde azaldı.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHasılat Esaslı Vergilendirme yönteminde Geçici Vergi Nasıl Hesaplanacak?
Sonraki İçerikSalgın İle Mücadelede Patent Koruması – Teşvik mi Engel mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz