Ana Sayfa Vergi Nevi değişikliğinde devreden KDV’yi kullanabilir miyiz?

    Nevi değişikliğinde devreden KDV’yi kullanabilir miyiz?

    Şirketlerde Tür değişikliğinde devreden KDV

    1357
    0

    Şahıs işletmesinden limited şirkete dönüştürülmüş bir firmamız var. Şahıs işletmesinden devreden KDV tutarını şirketten vereceğimiz ilk KDV beyannamesine önceden devreden KDV tutarı olarak mı aktarmamız gerekiyor? 

    Aktifi ile pasifi ile devir olduğuna göre devir bilançosunda devreden KDV yer almış ise elbette devreden KDV olarak kullanılacaktır.


    2021 yılında cirosu 5 milyon TL’yi aşan bir şahıs firmamız; 2021 Eylül ayı itibariyle nevi değişikliği ile limited şirkete dönüştürüldü. 2022 Temmuz ayında limited şirket olarak e faturaya geçiş zorunluluğu aynen devam etmekte midir?

    VUK 509 kapsamında; “e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükelleflerin; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. 

    Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.”


    E-defter mükellefi olan şahıs firmamız limitet şirkete geçti. Yeni tüzel kişilik için e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    3 SIRA NO’LU ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞE GÖRE

    “e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu olduğu belirtilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır. 

    Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.”


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDefter beyan sisteminde aynı mükellef için serbest meslek ve ticari kazanç defteri tutabilir miyiz?
    Sonraki İçerikİşletme defterine tabi olan bir kişi adi ortaklık firmasına ortak olabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz