Ana Sayfa Vergi Mikro ihracat için e-Fatura mı yoksa e-Arşiv Fatura mı düzenlenecek?

    Mikro ihracat için e-Fatura mı yoksa e-Arşiv Fatura mı düzenlenecek?

    Mikro ihracata ilişkin kesilecek faturalar gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura , değilse kağıt ortamında kesilmeye devam edilecektir. Gerek GTB’nin gerek Başkanlığın bu konuda bir düzenlemesi bulunmamakta olup, aksi belirtilmediği sürece matbu (kağıt/e-Arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

    20
    0

    Mikro ihracat yapacağız. Bu durumda fatura e-fatura mı düzenlenmeli? E-arşiv olarak mı?

    İhracat yapan firma e-Fatura kullanıcısı ise e-Fatura düzenlenir, aksi durumda e-Arşiv Fatura düzenlenir.


    İLİNTİLİ İÇERİK

    Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB)- mikro ihracat da e-fatura kapsamında mıdır?

    Mikro ihracata ilişkin kesilecek faturalar gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura , değilse kağıt ortamında kesilmeye devam edilecektir. Gerek GTB’nin gerek Başkanlığın bu konuda bir düzenlemesi bulunmamakta olup, aksi belirtilmediği sürece matbu (kağıt/e-Arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

    Yurtdışına kargo şirketleri aracılığı ile mal göndermekteyiz. Bunlara ilişkin faturalar e-Fatura mı olmalı?

    Mikro İhracat diye adlandırılan bu yöntemde GÇB yerine kargo firmalarında ETGB kullanılmakta olup, mevcut süreçte e-Faturanın konusuna girmemektedir. Bu nedenle bu kapsamda gerçekleştirilen ihracat işlemleri için matbu (Kağıt/e-arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.


    Kargo firması aracılığıyla gerçekleştirdiğiniz ihracat faturalarını KDV’siz düzenleyebilirsiniz. başlıklı içerikte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mikro ihracat ile ilgili Özelge’sine ulaşabilirsiniz…


    İnternet üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile ilgili özel bir durumdan bahsedilmemiş. Şirket olarak faturayı satışı yaptığımız müşteriye keserek aracı firmaya teslim ediyoruz ve gümrük işlemleri kargo firması tarafından yürütülüyor. Bu faturaları e-Arşiv olarak kesecek miyiz?

    e-Arşiv uygulamasına kayıtlı iseniz e-fatura kayıtlı kullanıcısı olmayan vergi mükelleflerine, nihai tüketicilere ve yurt dışı müşterilere yapılan satışlar dolayısıyla e-Arşiv faturası düzenlenmesi gerekmektedir. Yurt dışı müşterilere yapılan satışlar için UBL TR formatında düzenlenen fatura xml ve e-Arşiv raporunda vergi kimlik numarası alanına 2222222222 yazılabilir.Ancak 454 Sıra Nolu V.U.K Genel Tebliği ile e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlara, bahsi geçen faturalarını da 1/1/2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. Dolayısıyla 01.01.2016 tarihinden itibaren söz konusu faturalar e-Arşiv fatura olarak değil e-Fatura olarak düzenlenecektir. Söz konusu faturaların efatura olarak düzenlenmesi ve gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar ile uygulamadan yararlanma yöntemleri www.efatura.gov.tr adresinde yayımlanan “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu”nda ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

    Biz internet satış olarak ihracat değil ETGB kapsamında (tek seferde 150 kg ve 7 bin 500 euroya kadar olan ürünlerini sadece Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı hazırlanarak, uluslararası kargo şirketleri aracılığı ile yurtdışına gönderilebilmesi) gönderi yapmaktayız. Bu durumda e-arşiv fatura mı e-fatura mı kesmemiz gerekiyor?

    e-Arşiv uygulamasına geçmeden önce ETGB işlemlerinde kağıt fatura düzenliyorsanız e-Arşiv fatura uygulamasına geçtikten sonra ETGB satışlarınız için e-Arşiv faturası düzenlemeniz gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB, E-Fatura Forum, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHizmet ihracatında döviz kurunu fatura tarihine göre mi almalıyız?
    Sonraki İçerikTasfiyeye giren kooperatifin önceki defterleri için kapanış tasdiki ne kadar sürede yapılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz