Ana Sayfa İstatistik Mayıs 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısı %9,5...

Mayıs 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısı %9,5 oranında azaldı

492
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde konut satışı rakamları öne çıkarken, yurtdışında ise İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizinde değişikliğe gitmemesi konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mayıs ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre %44,6 azalırken, ipotekli konut satışları %23,9 arttı.
• Nisan ayında konut fiyat endeksi, bir önceki aya göre %1,7 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 yükseldi.
• Ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olan tüketim mal ve hizmet fiyat düzeyi endeksi, Türkiye’de 2019 yılında 47 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 47 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermektedir.
• Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %40,9 azalırken, kapanan şirket sayısı %9,5 oranında azaldı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD’de Mayıs ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %17,7 ile beklentilerin üzerinde arttı.
• ABD’de Mayıs ayında sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,3 azalırken, bir önceki aya göre %1,4 ile %2,9 olan beklentinin altında arttı.
• ABD’de son haftada işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, 1 milyon 508 bin kişi olarak beklentilerin üzerinde geldi.
• ABD’de Mayıs ayında yeni konut başlangıçları, bir önceki aya kıyasla %4,3 artışla tahminlerin altında kalarak 974 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
• ABD’de Mayıs ayında inşaat izinleri, düşük mortgage faizlerinin etkisiyle bir önceki aya kıyasla %14,4 artarak 1 milyon 220 bin düzeyinde gerçekleşti.
• Euro Alanı’nda Mayıs ayında tüketici fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 artarken, bir önceki aya göre %0,1 azaldı.
• İngiltere’de Mayıs ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %12 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.
• İngiltere Merkez Bankası (BoE), beklentiler doğrultusunda %0,1 olan politika faizini değiştirmezken, tahvil alım programını 645 milyar £’den 745 milyar £’e yükseltti.
• Almanya’da Mayıs ayında tüketici fiyat endeksi, bir önceki aya göre %0,1 azaldı.
• Japonya Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek faiz oranını -%0,1 seviyesinde tuttu.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÇin Halk Cumhuriyeti menşeli yalnız kapı kilitleri için kilit kasası ürünlerine yönelik ithalatta haksız rekabetin önlenmesine dair tebliğ yayınlandı. 26.6.2020
Sonraki İçerikİkinci el binek otomobillerde amortismana tabi tutar ne kadardır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz