Ana Sayfa Vergi Matrah artırımından dolayı çıkan vergiye %5 vergi indirimi hesaplanabilir mi?

    Matrah artırımından dolayı çıkan vergiye %5 vergi indirimi hesaplanabilir mi?

    234
    2

    2022 yılı kurumlar vergisine matrah artırımından dolayı düzeltme yapacağım. Matrah artırımından dolayı çıkan vergiye %5 vergi indirimi hesaplama hakkımız var mı? Örnek: normal K.V. matrahı 1.000 TL. Ödenecek K.V. 230 TL. Vergi indirimi 11,5 tl. 7440 için ilave matrah 500 tl. ilave vergi 115 tl. 7440 tan kaynaklı vereceğim düzeltme beyannamesi için 115 tl’ye %5 vergi indirimi uygulanacakmı.

    7440 sayılı kanunda ve konu ile ilgili yayımlanan Genel tebliği de % 5 indirimin yapılabileceği konusunda bir düzenleme yok.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAlım satıma konu olan taşıtlar için yeniden değerleme yapılabilir mi?
    Sonraki İçerik2022 Kur korumalı hesaptan elde edilen gelir için YMM raporu gerekecek mi?

    2 YORUMLAR

    1. Bazı sorulara verdiğiniz cevaplar basitçe ve özellikle yanlış olabiliyor. Bunlara dikkat etmeniz gerektiği kanaatindeyim. Bir şeyler yapmış veya yazmış olmak için cevap vermeyin. İyice araştırın, inceleyin ondan sonra cevap verin.
      7440 Matrah Artırımında da Vergiye Uyumlu Mükellef indirimi uygulamsı mevcut. İlgili kanunun 5. Madesi (Matrah ve vergi artırımı) ç fıkrası şöyle der :
      “Bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahlar, %20 oranında vergilendirilir ve üzerinden ayrıca herhangi bir vergi alınmaz. Ancak, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, artırımda bulunmak istedikleri yıla ait yıllık beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş, bu vergi türlerinden tahakkuk eden vergiler ile ilgili beyannameler üzerinden tahakkuk eden damga vergisini süresinde ödemiş ve bu vergi türleri için bu Kanunun 2 nci ve 3 üncü maddesi hükümlerinden yararlanmamış olmaları şartıyla bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahları %15 oranında vergilendirilir. İstisna, indirim ve mahsuplar nedeniyle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken verginin bulunmaması hâlinde de bu hüküm uygulanır.”

      • GVK Mükerrer Madde 121’deki Vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan %5’lik vergi indirimi ile 7440/5-ç maddesindeki %5’lik indirim birbirinden farklı konulardır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz