Ana Sayfa Dünya Makedonya’da referanduma yeterli katılım sağlanamadı

Makedonya’da referanduma yeterli katılım sağlanamadı

618
0

Makedonya’da referanduma yeterli katılım sağlanamadı

Makedonya’da ülkenin isiminin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi için yapılan referanduma katılım anayasaya göre geçerli sayılabilmesi için gerekli olan yüzde 50’nin altında kaldı.

Makedonya Seçim Komisyonu sandıklar kapandıktan sonra referanduma katılımın yüzde 34’de kaldığını açıkladı.

Katılımın yeterli düzeyde olmamasına karşın AFP’ye açıklamalarda bulunan Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, “Seçmenlerin yüzde 90’ı Yunanistan’la ülkenin adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti şeklinde değiştirmek için yaptığımız anlaşmayı tastik etti. Parlamento çoğunluğun isteğini onaylamak zorunda.” dedi.

Referandumun geçerli sayılabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının, yani en az 903 bin 169 seçmenin oy kullanması gerekiyordu.

Sandıkların kapanış vakti olan yerel saatle 18.30 itibarıyla kayıtlı 1 milyon 806 bin 336 seçmenin yüzde 34,09’u oy kullandı.

Yunanistan isim sorunu sebebiyle Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğini bloke ediyor.

Makedonya yönetimi Yunanistan’la anlaşmaya vararak ülkenin adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti şeklinde değiştirme kararı aldı.

Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin bu istişari referandumda halka “Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?” sorusu yöneltildi.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, ilk sonuçlar öncesi sandıklar kapandıktan hemen sonra yaptığı açıklamalarda “Vatandaşların iradesi tartışılmazdır, buna saygı gösterilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.


Kaynak:Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikDerneklere Kamu Yararı Statüsü nasıl verilmektedir?  
Sonraki İçerikGezginci Robot “Curiosity” Mars’a İniş Yaptı! (NASA / Evreni Keşfetmek)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz