Ana Sayfa Çalışma Hayatı KÇÖ başvuru yaptığımız personelin ödenekten faydalanıp faydalanmadığına nasıl kontrol ederiz?

KÇÖ başvuru yaptığımız personelin ödenekten faydalanıp faydalanmadığına nasıl kontrol ederiz?

851
0

Kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunurken çalışanların 450 gün ve 60 gün koşullarını sağlayıp sağlamadığına bakıyor ve sadece şartları sağlayan sigortalılar için başvuruda bulunup kısa çalışma listesine dahil ediyoruz. Diğer çalışanlar içinse 17/04/2020 tarihinde yürürlüğe giren ücretsiz izin nakdi ücret desteği başvurusunda bulunuyoruz. Kafamıza takılan şöyle bir problem bulunmaktadır; ücretsiz nakdi ücret desteği başvurusunda bulunmadan önce kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayacağını bilsek bile bu kişiler için de kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunup, bunlar için red aldıktan sonra mı ya da sistemlerinde bu hususta başvurusu red olunan sigortalı listesi diye bir kayıt var mı?

Koronavirüs sebebi ile Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmak için başvuru yapan işverenler Kısa Çalışma Başvuru durumlarını İŞKUR işveren sistemine giriş yaptıktan sonra Kısa Çalışma Ödeneği Sonuç Bilgisi Raporu butonu ile sistem tarafından oluşturulan raporu indirerek Çalışanların Kısa Çalışma Ödeneğini hak edip etmediklerini sorgulayabilirler. Kısa Çalışma Ödeneği Sonuç Bilgisi Raporunda her bir çalışan için Hakediş durumunu belirtilmiştir. Kontrollerinizi yapınız.

Sonrasında Nakdi ücret desteği için;

1- Aylık Bildirimler SGK işveren sistemi üzerinden COVİD 19 ÜCRETSİZ İZİN GİRİŞİ menüsünden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın üçüne kadar işveren tarafından yapılacaktır. Ücretsiz izin uygulanan dönem bildirgelerinde eksik gün nedeni 28-Pandemi Ücretsiz İzin olarak işaretlenecektir.

2- İş sözleşmesi devam ederek ücretsiz izne ayrılanlar için Nakdi Ücret Desteği Başvusu İşveren tarafından yapılacak olup işçinin yapacağı herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

3- Başvuru Güncelleme işlemleri, Ücretsiz iznin uygulandığı ayı takip eden ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilecektir.

4- Kısa Çalışma Ödeneğine hak kazanamayan işçiler için Prim Bildirgelerinde bildirilmiş olan 18-Kısa Çalışma Ödeneği, 28-Pandemi Ücretsiz izin olarak güncellenerek işveren tarafından Nakdi Ücret Desteği başvurusu yapılacaktır.

5- 17 Nisan 2020 tarihinde sonra ücretsiz izne ayrılmasına rağmen prim bildirgelerinde 28-Pandemi ücretsiz İzin eksik gün nedeni yerine sehven başka bir eksik gün kodu ile bildirim yapanların eksik gün kodunun değiştirilmesi için SGK Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEsaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılan iş sözleşmeleri SÜRESİZ sayılır
Sonraki İçerik2020’nin ilk 4 ayında yerli malı belgesi %3 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz