Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ İşverenler iş çıkış kodunun doğru girilmesine dikkat etmeli!

İşverenler iş çıkış kodunun doğru girilmesine dikkat etmeli!

Hak kaybına uğramamak için işten çıkış bildiriminde çıkış koduna dikkat edilmelidir. Av.Fatma Tuğçe Bilgin

1553
0

İŞVERENLER İŞ ÇIKIŞ KODUNUN DOĞRU GİRİLMESİNE DİKKAT ETMELİ!

 

İşten çıkışların bildirilme süresine dikkat!

İşçinin işten çıkması ya da çıkarılması üzerine, işverenin SGK’ya işten ayrılış bildirgesi vermesi gerekmektedir. İşverenin (İK personelinin), işten ayrılış bildirgesini en geç işten ayrılış tarihinden itibaren 10 gün içinde sistem üzerinden vermesi gerekmektedir.

İşten çıkış kodunun doğru seçilmesi çok önemlidir.

İşten ayrılış bildirgesi verilirken iş çıkış kodunun doğru seçilmesi çok önemlidir. Zira; işçinin işsizlik ödeneğine, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanamayacağı bu koda göre belirlenmektedir.

İşten kendisi ayrılan veya çıkarılan işçinin işçilik alacakları talebiyle olası bir dava açması durumunda, işverenin iş çıkış kodunu yanlış girmiş olması aleyhine işleyen bir sürecin başlangıcı olacaktır.

İşverenin olası bir dava durumunda yaptığı savunma ile mahkemeye sunduğu belgeler ve iş çıkış kodunun farklılığı işverenin çelişkili davranışları olarak kabul edilmekte ve işveren aleyhine hüküm kurulmaktadır.

İşverene ispat külfeti yönünden yüklenen sorumluluklara dikkat etmelisiniz!

Hukuk sistemimizde işçi-işveren ilişkisinde işverene birçok sorumluluk ve ispat külfeti yüklenmiştir. Amaç; işveren karşısında güçsüz pozisyonda bulunan işçiyi korumak, güçler dengesini sağlamaktır.

İşverenin süreçle ilgili ufak bir hatası, haksız bir iş davasında önemli maddi zararlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple; işverenlerin bir iş hukukunda uzmanından destek almasında fayda bulunmaktadır.

Uygulamada en çok girilen çıkış kodları; belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi (04), İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih (29), belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (03) olmakla beraber 36 farklı çıkış kodu bulunmaktadır. İşverenin/insan kaynakları personelinin doğru çıkış kodunun girildiğinden emin olması gerekmektedir.

Hatalı çıkış kodunu düzeltmek mümkün.

İşverenin iş çıkış kodunu yanlış girdiğini fark etmesi halinde bu hatanın 10 gün içinde SGK’ya bir dilekçe ile bildirilerek düzeltilmesi mümkündür.

Av. Fatma Tuğçe BİLGİN
av.fatmatugcebilgin@gmail.com
İstanbul

 


Kaynak: Av. Fatma Tuğçe BİLGİ
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir. Bu içerikte yer alan bilginin tamamı yazarın izni alınmadan hiç bir mecrada yayınlanmaz. Aksi durumda davrananlar için yasal işlem tesis ettirilebilir.


Önceki İçerik19 Temmuz 2019 Tarihli ve 30836 Sayılı Resmi Gazete
Sonraki İçerikArtırma, Eksiltme ve İhale İlanları – 19.07.2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz