Ana Sayfa Muhasebe İnternet üzerinden nihai tüketicilere yapılan ürünlerin iadesinde ürünleri stoklarımıza nasıl kayıt edebiliriz?

    İnternet üzerinden nihai tüketicilere yapılan ürünlerin iadesinde ürünleri stoklarımıza nasıl kayıt edebiliriz?

    İade edilen mal için GİDER pusulası düzenlenmesi gerekir. Gider pusulasında KDV hesaplanır. Alıcıdan satış belgesinin aslı alınarak gider pusulasına eklenerek saklanacaktır.

    850
    0

    İnternet siteleri (çiçek sepeti, hepsiburada vs.) ile yazılı sözleşmelerimiz neticesinde bu siteler üzerinden ürün satışları yapmaktayız. 

    Bu sitelerin bize geçmiş olduğu siparişler neticesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki alıcılara ürün göndermekteyiz. 

    Bu alıcıların çoğunluğu nihai tüketici olup fatura ve irsaliyeleri bu kişiler adına düzenleyip bu sitelerin cari hesabına borç kaydediyoruz.  Alıcılar içerisinde vergi mükellefi ve aynı zamanda e-fatura mükellefi olan kişi ve kurumlara da kendilerine fatura edip anlaşmalı olduğumuz bu sitelerin cari hesaplarına virman ediyoruz.  Tüm bu satışlara aracılık eden bu siteler satış yaptığımız kişi ve kurumlardan tahsilatı direkt kendileri yapmakta olup komisyonunu kestikten sonra kalan tutarı anlaşılan ödeme takvimine uygun olarak bize ödemektedirler. Kestikleri komisyon tutarına ait bize faturalarını da ayrıca kesiyorlar.

    Yapılan bu işlem doğru mudur?

    Yapılan işlemler doğrudur.

    ————————————————————————————————————————-

    İnternetten satış yapan bir mükellefim, ürünleri bazen iade oluyor bununla ilgili fatura mı iptal etmesi gerekir yoksa gider pusulası ile mi iadeyi alması gerekir?

    İade edilen mal için GİDER pusulası düzenlenmesi gerekir.

    Gider pusulasında KDV hesaplanır.

    Alıcıdan satış belgesinin aslı alınarak gider pusulasına eklenerek saklanacaktır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYeni bir ödeme sistemi: FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi)
    Sonraki İçerikOcak-Ekim 2020 döneminde karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı azaldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz