Ana Sayfa Ekonomi IMF Küresel Ekonomik Görünüm raporunda koronovirüs salgını etkisiyle Türkiye ekonomisinin 2020 yılında...

IMF Küresel Ekonomik Görünüm raporunda koronovirüs salgını etkisiyle Türkiye ekonomisinin 2020 yılında %5 daralacağını öngördü

554
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde ve yurtdışında koronavirüs salgının ekonomik etkilerini yansıtan makroekonomik veriler konuşulmaya devam etti.

Yurt İçi Gelişmeler

• Koronavirüs salgınının etkilerinin henüz hissedilmediği Şubat ayında sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5, bir önceki aya göre %1,2 arttı.
• Şubat ayında perakende satış hacmi, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,6 arttı. Gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %14,7, gıda, içecek ve tütün satışlarında %9,6, otomotiv yakıtı satışlarında %1,8 artış görüldü.
• Şubat ayında cari dengede 1,2 milyar $ açık gerçekleşti. Bu gelişmede dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre artarak 1,9 milyar $’a yükselmesi etkili oldu.
• Koronavirüs salgınının etkilerinin görülmeye başladığı Mart ayında bütçe açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 19,2 milyar TL artarak 43,7 milyar TL oldu.
• TBMM Genel Kurulu, işten çıkarmayı 3 ay yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Kabul edilen yasa ile birçok vergi istisnaları, sorumluluk ve yükümlülükler de ertelendi.
• Mart ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artarak 108.607 oldu. Aynı dönemde ipotekli konut satışları %90,4 artış gösterdi.
• Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı* %23,3, kapanan şirket sayısı* %35,1 oranında arttı.
• Uluslararası Para Fonu (IMF), Küresel Ekonomik Görünüm raporunda koronovirüs salgının etkisiyle Türkiye ekonomisinin 2020 yılında %5 daralacağını öngörürken, 2021 yılında %5 büyüme kaydedeceğini öngördü.

Yurt Dışı Gelişmeler

• IMF, “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda küresel ekonominin, koronavirüs salgının etkisiyle 2008-2009 finansal krizinden çok daha kötü durumda olduğunu belirtirken 2020 yılında dünya ekonomisinin %3 daralacağını öngördü.
• ABD’de Mart ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %8,7 azalarak beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi.
• ABD’de Mart ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %5,4 azalarak beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti.
• ABD’de son haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 5 milyon 245 bin kişi ile beklentilerin üstünde gerçekleşti. Böylece ülkede 4 haftada yapılan toplam başvuru sayısı 22 milyonu aşmış oldu.
• Çin’de Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat %0,9, ihracat %6,6 oranında azalarak beklentilerin oldukça altında düşüş gösterdi.
• Çin ekonomisi, 2020 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %6,8 daraldı.
• Çin’de Mart ayında sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 azalarak beklentilerin altında daraldı


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni Sayı 2020-16
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik%5’lik vergi indiriminden vergi borcumuz varsa faydalanabilir miyiz?
Sonraki İçerikBir önceki yıla ait olan faturayı cari yılda işleme alabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz