Ana Sayfa Vergi GVK 9/10 maddesine göre esnaf muafiyeti almanın şartları nelerdir?

    GVK 9/10 maddesine göre esnaf muafiyeti almanın şartları nelerdir?

    Esnaf muaflığı

    958
    0

    GVK 9/6. maddesinde yıllık asgari ücreti geçmemek şartıyla esnaf muaflığından faydalanabiliyor iken 9/10. maddesinde muaflıktan faydalanmak için esnaf muaflığı belgesinin alınması ve tevkifat yapılması gibi şartlar ile yıllık hasılatın 240.000 TL’yi aşması durumunda mükellefiyet şartı getiriyor. Bu durumda evden kumaşa resim transfer ederek yapıp satan kişi hasılatı asgari ücretin yıllık brüt tutarını geçmiyorsa muaflıktan faydalanabilmek için 9/6 mı 9/10. maddeyi mi dikkate almalıdır. İki madde arasında karışıklık yaşıyoruz.

    9/10 madde dikkate alınır.

    Diğer fıkralar ile ilişkilendirilmez G.V.K’ nun Esnaf Muaflığı» başlığını taşıyan 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına 01.01. 2021 tarihinden geçerli olmak üzere, 10 numaralı bent eklenmiş ve mevcut 10 numaralı bent 11 olarak teselsül ettirilmiştir. 

    Bu düzenleme ile; bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar aşağıda belirtilen koşulları yerine getirmeleri durumunda bu faaliyetlerden elde ettikleri gelirleri esnaf muaflığı kapsamında gelir vergisine tabi tutulmayacaktır. 

    Bahsedilen esnaf muaflığından yararlanmak için; 

    1. a) Vergi Dairesinden Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi alınması, 
    2. b) Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve satılan mal karşılığı elde edilen tüm hasılatın tamamının bu hesap aracılığı ile tahsil edilmesi, 
    3. c) Bir vergilendirme dönemi içinde elde edilen hasılatın 220.000.- TL’yi aşmaması, gerekmektedir.

     Bankalar, açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarımın yapıldığı tarih itibariyle % 4 oranında (bir veya daha fazla işçi çalıştırıldığı durumlarda %2 oranında), gelir vergisi kesintisi yapmak ve muhtasar beyanname ile beyan edip ödemek zorundadır. 

    İstihdama bağlı olarak %2 oranının uygulanabilmesi için ilgili ay içinde bir işçinin en az 10 gün süreyle çalışması gerekmektedir. 

    Elde edilen hasılattan ayrıca G.V.K.’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasının 13 numaralı bendi uyarınca gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

    Evlerde imal edilmemiş olan ve dışarıdan satın alınan malların internet ve benzeri elektronik ortamlarda satılması bu madde kapsamında değildir. 

    Bir vergilendirme dönemi içinde elde edilen hasılatın 220.000.- TL aşması durumunda, mükellef ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olup, bir daha bu muafiyetten yararlanması söz konusu olmayacaktır. 

    Bu düzenlemede yer alan ve yukarıda sayılan hasılat dışında koşulların ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde muafiyetten faydalanılamaz ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilerek ve gecikme faiziyle birlikte mükellefinden tahsil olunur.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş yeri kira stopajın ödenmemesinden mülk sahibinin sorumluluğu var mı?
    Sonraki İçerikYurt Dışı Sözleşme ve Borçlanma İşlemleri Hakkında Duyuru

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz