Ana Sayfa Vergi Gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda ardiye, depolama ve terminal hizmetleri nedeniyle yüklenilen...

Gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda ardiye, depolama ve terminal hizmetleri nedeniyle yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilir mi?

566
0

KDV Kanununun 17/4-ö maddesinde yer alan istisna hükmüne ilişkin olarak, daha önce indirim konusu yapılmayan KDV’nin tamamının indirim konusu yapılabilir mi?

3065 sayılı  Katma Değer Vergisi Kanununa 7104 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle eklenen ve 1/6/2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (ö) bendinde; gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetlerinin KDV’den istisna olduğu,

Aynı Kanunun 30/a maddesinde ise; vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği, bu Kanunun 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri ile (4) numaralı fıkrasının (ı) ve (ö) bentleri uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen işlemler için bu hükmün uygulanmayacağı (Yürürlük 1/1/2019),

hüküm altına alınmıştır.

Buna göre; KDV Kanununun 17/4-ö maddesi kapsamında gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için, 1/1/2019 tarihinden sonra verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri nedeniyle yüklenilen KDV’nin, Kanunun 30/a maddesine göre indirimi mümkün bulunmaktadır.

 


Kaynak: GİB Özelge – 11.07.2019 – 43735382-130[KDV:13-1]-E.20840
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKamuda çalışan işçilerde günlük ortalama kazanç 180,87 TL iken özel sektördeki işçilerde bu rakam 162,05 TL..
Sonraki İçerikOrman İşletme müdürlüğünden satın alınan orman ürünlerinin satışında KDV tevkifatı yapılacak mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz