Ana Sayfa Vergi Gelir idaresi sistemi üzerinden e-arşiv fatura düzenleyebilmek için bir başvuru yapmak gerekir...

    Gelir idaresi sistemi üzerinden e-arşiv fatura düzenleyebilmek için bir başvuru yapmak gerekir mi?

    E Arşiv fatura düzenleme ve uygulama

    448
    0

    Firma kuruluşu tamamlandıktan sonra, interaktif vergi dairesi şifrelerini ekrandan oluşturuyoruz. Bu şifre ile birlikte e-arşiv 5.000-30.000 portalına giriş yapıp, direkt olarak e-arşiv faturası oluşturulabiliyor. Ancak o şifreleri almış ve e arşiv faturası düzenlenebilir olmasına rağmen, E arşiv faturası düzenlemeden önce, e arşiv başvurusu yapmak gerekiyor mu?

    Mükellefiniz e-belge kullanıcı değilse ve yalnızca 5 bin/30 bin portalı üzerinden fatura düzenleyecekse, (e-fatura ve e-arşiv fatura yükümlülüğü yok ise) direkt olarak 5 bin/30 bin portalı üzerinden faturalarını düzenleyebilir. 

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ(SIRA NO:509)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 515) 

    Resmi Gazete No: 31004

    Resmi Gazete Tarihi: 10/01/2020 

    MADDE 1 – 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nin “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümünün yedinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına kayıtlı bulunan ve 30/9/2017 tarihli ve 30196 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayarak ÖKC kullanımından muafiyeti bulunan mükellefler ile 1/6/2019 tarihli ve 30791 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden yararlanan mükelleflerce, vergiler dahil toplam satış tutarı 500 TL’ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarına ait düzenlenen e-Arşiv Faturanın “müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası” bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde “NİHAİ TÜKETİCİ” açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi de mümkün olup bu şekilde düzenlenen e-Arşiv Faturalar perakende satış fişi veya ÖKC fişi olarak kabul edilecektir. Başkanlık, bu kapsamda düzenlenecek e-Arşiv Faturaların düzenlenmesinde uyulacak usul ve esaslar ile şekli, formatı, içeriği ve uygulamaya yönelik diğer hususları ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak kılavuzlarla belirlemeye yetkilidir.”

    MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSuriye uyruklu gerçek kişilere yurt içinde verilen sağlık hizmetlerinde KDV istisnası
    Sonraki İçerikVergi mükellefiyeti olmayan kişiler matrah artırımı yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz