Ana Sayfa Muhasebe Gayrimenkulümü bedelsiz olarak kiraya veriyorum. Vergilendirme söz konusu mudur?

    Gayrimenkulümü bedelsiz olarak kiraya veriyorum. Vergilendirme söz konusu mudur?

    432
    0

    Gayrimenkulümü bedelsiz olarak kiraya veriyorum. Vergilendirme söz konusu mudur?

    Gayrimenkulünüzü bedelsiz olarak kiraya verdiğinizde emsal kira bedeli esasını uygulamalısınız. Ancak meskenler (konut) için bazı durumlarda emsal kira bedeli uygulanmaz. Bu durumlar şöyledir:

    – Boş kalan meskeninizi (konut), korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakmanız,

    – Meskeninizi (konut) üst soy ve alt soyunuzdakiler veya kardeşlerinizin ikametine tahsis etmeniz, (Bu kişilere birden fazla konut tahsis etmeniz söz konusu ise meskenlerden (konut) sadece biri için emsal kira bedeli uygulanmaz. Diğerlerine uygulanması gerekir.)

    – Meskeninizde (konut) akrabalarınızın da sizinle birlikte ikamet etmesi,

    – Meskeninizi (konut) genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına kiraya vermeniz. Bu dört şarttan herhangi biri geçerli olduğunda GMSİ beyannamesi vermezsiniz.

    AÇIKLAMA : Bedelsiz bırakılan gayrimenkulün iş yeri olması durumunda;
    İş yerini kullanan kişi, kayıtlarında bir kira gideri gösterirse, stopaj yapma yükümlülüğü doğar. Bu durumda mülk sahibi de 2021 yılı için 53.000 TL’lik sınıra bakarak GMSİ beyannamesini vermelidir.

    Kişi bedelsiz olarak kullandığı iş yeri için hiçbir gider kaydı yapmazsa, bu durumda stopaj yapılmayacaktır. Mülk sahibinin 2021 yılı için 7.000 TL’lik beyan sınırına bakarak beyanname vermesi gerekecektir.

    YORUM: Emsal özelgeye göre; kayın hısımlarına (kayınpeder, kayınvalide, baldız vb.) ve yeğen, dayı, amca vb. akrabalara ikamet amacıyla tahsis edilen meskenler için emsal kira bedeli hesaplanır.


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik%5’lik vergi indiriminin muhasebe kaydı nasıl yapılır?
    Sonraki İçerikDefter beyan sisteminde bir mükellef için hem işletme hem de serbest meslek kazanç defteri tutulabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz