Ana Sayfa Çalışma Hayatı Eşi çalışmayan bayan çalışan eşi için asgari geçim indirimi alabilir mi?

Eşi çalışmayan bayan çalışan eşi için asgari geçim indirimi alabilir mi?

661
0

SGK’lı kadın rahatsızlığından dolayı ameliyat geçiren ve belki de malulen emekli olma ihtimali olan kocasını AGİ’sine dâhil ettirebilir mi?

Gerçek usulde vergiye tabi olan tam mükellef gerçek kişiler,

– Ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildiren mükellefler yani tevkifata tabi tutulmayanlar,

– Gelir vergisi kanununun 61. maddesi kapsamında ücret geliri elde edenler AGİ kapsamında olup; indirimin uygulamasında ……., “eş” tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.

İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medenî hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır.

 

 Kayın pederinin işinde çalışan gelin ve gelinin çocukları AGİ alabilir mi?

Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlandırılmaktadır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destek primi ödeme suretiyle çalışanlar da faydalanabilmektedir.

Asgari geçim indirimi tutarının tespitinde, gelirinin elde edildiği tarihteki medeni hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, eşlerin çalışması durumunda, eşlerin her ikisi için ayrı ayrı, çocuklar için tanımlanan indirim, yalnız bir eşin ücretine uygulanacaktır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik54 ülkeli Afrika’da bu sektörlerde iş var
Sonraki İçerikŞirketler 2 yıldan fazla süredir elinde bulundurduğu taşınmazları sattığında uygulanacak Kurumlar vergisi ve KDV istinası oranları nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz