Ana Sayfa Vergi Emsal Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır Biliyor musunuz?

    Emsal Bedel Nedir? Nasıl Hesaplanır Biliyor musunuz?

    8859
    0

    1- HANGİ HALLERDE EMSAL BEDEL KULLANILIR?
    1.1- Bedeli bulunmayan veya bilinmeyen işlemler ile bedelin mal, menfaat, hizmet gibi paradan başka değerler olması halinde matrah işlemin mahiyetine göre emsal bedeli veya emsal ücretidir.
    1.2- Bedelin emsal bedeline veya emsal ücretine göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir sebeple açıklanamadığı hallerde de, matrah olarak emsal bedeli veya emsal ücreti esas alınır.

    2- EMSAL BEDEL NASIL TESPİT EDİLİR?
    Emsal bedeli ve emsal ücreti Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tespit olunur.

    3- KDV AÇISINDAN EMSAL BEDEL TESPİT EDERKEN HANGİ BEDEL DE EKLENMEK ZORUNDADIR?
    Katma değer vergisi uygulaması bakımından emsal bedelin tayininde genel idare giderleri ve genel giderlerden mamule düşen hissenin bedele katılması mecburidir.

    4- SERBEST MESLEK FAALİYETLERİ İÇİN UYGULANAN TARİFE VAR İSE HİZMET BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
    Serbest meslek faaliyetleri için ilgili meslek teşekküllerince tespit edilmiş bir tarife varsa, hizmetin bedeli, bu tarifede gösterilen ücretten düşük olamaz.

    Kaynak: Katma Değer Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBankaların ödemekle yükümlü olduğu çek tutarı ne kadardır?
    Sonraki İçerikTam Mükellef ve Dar Mükellef Ne Demektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz