Ana Sayfa Muhasebe E- Defter kayıtlarına günlük Z raporu işlenirken kredi kartı ve nakit tahsilatlar...

    E- Defter kayıtlarına günlük Z raporu işlenirken kredi kartı ve nakit tahsilatlar ayrı olarak mı kayıt edilmelidir?

    Günlük z raporunun e-defter kayda alınması

    1901
    0

    Merhaba e-defter kayıt nizamı açısından iki soru sormak istiyorum. 120- 320 hesapların ay sonlarında ters bakiye vermesi durumunda 159 ve 340 hesaplara devri her ay sonu mu, geçici vergi döneminde mi, yıl sonunda mı yapılması uygundur? 

    Z raporu işlediğimizde aynı fiş üzerinde 108 ve 100 kasa kaydetmemiz gerekebiliyor bunları ayrı ayrı fişlere mi kayıt yapmak gerekiyor ödeme türü farklı olduğu için, yoksa aynı fiş üzerinde hem 108 hem 100 kasa seçerek tek bir Z raporunu işleyebilir miyiz? 

    TDHP uygulamasında kayıtların zamanında ilgili hesaplara doğru yapılması halinde ters bakiye olmaz. Bu durumda nasıl düzeltileceği konusunda tebliğ sirkü olmadığı için yorumumuz yapamayız. 

    GİB’den özelge alınız. 

    Z raporundaki Kredi kartı satışları ayrı, nakit satışlar ayrı ayrı yevmiye kaydı yapılması gerekir.

    E-deftere tabi mükellefin günlük z raporlarını işlerken hem nakit hemde kredi kartlı tahsilat yapılıyor. E-defter göndermede fiş kontrolünde ödeme türü aynı fişte hem nakit hemde kredi kart olduğu için uyumsuz fiş gibi gösteriyor. Bunu ne şekilde işleyip gönderim yapmamız gerekir?

    E-defter 1.8 güncelleme kılavuzu kapsamında Z Raporların işlenmesi; Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen satışlara ait gün sonu raporların esas itibariyle ayrı ayrı muhasebe kaydının yapılması gerekmektedir. 

    Ancak aynı işletmede birden fazla ödeme kaydedici cihazın kullanılması durumunda gün sonunda her bir yazar kasadan alınan Z raporlarının, günlük olarak bir icmale bağlanıp muhasebe kaydında belge tipi “other” ve belge açıklaması “Z Raporu İcmali” olarak kaydı yapılabilir. 

    Günlük satışlara ilişkin KDV oranlarının ve tutarlarının da (Z) Raporu icmalinde bulunması gerekmektedir. 

    Dolayısıyla elektronik defterlerde KDV oranlarına göre ayrıştırma yapılmalı ve kayda esas belge Z raporu icmali olmalıdır. İcmal kapsamında bulunan Z raporlarının muhasebe kaydının Vergi Usul Kanunu ile belirlenen sürelerde yapılmasını temin edecek şekilde, icmalin oluşturulması ve muhasebe kaydına konu edilmesi gereği tabiidir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikStok affı kapsamında tahakkuk eden vergi ödenmezse hak ihlali sayılır mı?
    Sonraki İçerikOtomobil kiralama firmaları ikinci el araçlarının satışını yaparken hangi KDV oranını uygulamalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz