Ana Sayfa Ekonomi CFO Görev Tanımı?

    CFO Görev Tanımı?

    10680
    0

    CFO (Chief Financial Officer); mali işler süreçlerinden birinci derece sorumlu üst düzey yönetici olarak kurumun tepe yöneticisi ve organlarına raporlama yapan kişilerdir.

    Finansal işlerden sorumlu en yetkili kişilerdir.
    CFO’ lar ayrıca Stratejik Finansal Lider adı ile de anılırlar.
    Alt çalışanları finans müdürleridir.

    CFO’ ların çalıştığı şirketlerde, şirketler arası bağlılık vardır.
    Örneğin, Tofaş’ın finans müdürü, Aygaz’ ın finans müdürü kendi genel müdürlerine artı Koç Holding CFO’suna bağlıdır.

    Görev tanımı olarak da, finans müdürlerinin yaptıkları işi birden fazla şirket üzerinde yapan kişidir.
    CFO’ lar vergilendirme, sermaye bulma, raporlama ve bütçeleme gibi görevlerinin yanı sıra şirket değerinin arttırılması, risk yönetimi, şirket stratejilerinin belirlenmesi, kurumsal planlama gibi kritik alanlarda da rol almaktadırlar.

    Genelde CFO’ nun organizasyondaki görevlerini dört farklı rol ile yürüttüğünü söyleyebiliriz. Bunlar;

    1- Stratejist: Bu görevleri ile CFO’ lar çalıştıkları kuruma değer katmaya ve performans arttırmaya odaklanırlar.
    2- Operatör:  Operatör olarak görev alan CFO’ ların görev olarak öncelikleri ise verimlilik ve en uygun maliyetler ile faaliyetlerin yürütülmesidir.
    3- Bekçi: Bu görev ile CFO’ lar bağlı bulundukları kurumlara kontrol merkezli bir yaklaşımla hareket etmeleri gerekmektedir.
    4- Katalizör: Katalizör görevi ile ise CFO’ lar uygulama ve hizmet seviyeleri hakkında çalışma yapmaktadırlar.

    Fortune Türkiye ve Dataexpert tarafından 2016 yılı Türkiye’de En Etkin CFO Zirvesi ödülleri için yapılan araştırmaya 1500 firma içinden ciro, karlılık, aktifler toplamı, çalışan sayısı, ciro/karlılık büyümesi ve nakit yaratma kapasitesi gibi kriterlerle en başarılı finansal performans gösteren 250 şirket belirlenmiştir. Ödül kazanan CFO’ lardan bazı isimler aşağıdaki tabloda çalıştıkları firma ve görevleri ile birlikte verilmiştir;cfotablo

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİşi Bırakanlar Nasıl Bildirim Yapar?
    Sonraki İçerikDaimi Temsilci Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz