Ana Sayfa Dünya Çekya’da Vergi Uygulamaları

Çekya’da Vergi Uygulamaları

821
0

Çekya’da Vergi Uygulamaları

Çekya’nın cari vergi sistemi 1 Ocak 1993’te yürürlüğe girmiştir. 1 Mayıs 2004 tarihinde Çekya’nin AB’ye katıldığı zaman yasaların AB yasalarına uygun olması gerektiği için güncellenmiş bir KDV yasası yürürlüğe girmiştir. 2008 yılında yönetim Enerji Vergilendirmesini de uygulamaya koymuştur. Vergi kanunlarındaki değişiklikler Çekya’da dinamik bir ekonomi nedeniyle oldukça sık ve yaygındır. En yüksek gelir seviyeleri gelir vergisi, sosyal güvenlik primleri, katma değer vergisi ve kurumlar vergisinden elde edilir. 2015 yılında toplam gelir gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) %36,3’ü olan 670.216 milyar CZK (Çek Korunası) olarak gerçekleşmiştir.

Çekya’nın vergi kotası AB ortalamasının altındadır. OECD ülkelerinin ortalamaları ile karşılaştırıldığında ise, sosyal güvenlik primleri, kurum gelirleri ve kazançları ile katma değer vergilerinden elde edilen gelirler, toplam vergi gelirlerinin daha yüksek oranlarını oluşturmaktadır. Kişisel gelir vergisi, gelirin OECD ortalamasından oransal olarak çok daha düşük olduğu spektrumun diğer ucunda yer almaktadır. Mülk üzerindeki vergiler aynı zamanda daha düşük gelir düzeyine sahiptir.

Çek vergi sistemi doğrudan ve dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Doğrudan vergiler, gelir vergisi (hem kurumsal hem de kişisel), yol vergisi, emlak ve emlak transfer vergisi, veraset vergisi ve hediye vergisini içerir. Dolaylı vergiler arasında katma değer vergisi (KDV), gümrük vergileri, ek vergi ve tüketim vergileri yer almaktadır.

Temel gıda maddeleri, bazı farmasötik ürünler, gazeteler, bazı tıbbi cihazlar, ısıtma, sosyal konutlandırma için %15 oranı uygulanır. Temel bebek maması, bazı ilaçlar, kitaplar, tecimsel hadde ürünler ve glütensiz diyet için uygun diğer ürünler için %10’luk oran uygulanır.

İhracat, topluluk içi tedarikler, uluslararası taşımacılık ve serbest bölgedeki veya serbest depodaki mal tedariki için %0 oran uygulanır.

Çekya’da üretilen veya Çekya’ya ithal edilen tütün, petrol ürünleri ve alkolün tamamı, ürünlerin cinsine ve miktarlarına göre uygulanan özel tüketim vergilerine tabidir. Elektrik, doğal ve diğer gazlar ile katı yakıtlar üzerindeki enerji vergisi, enerji tedarikçilerine ve dağıtıcılarına uygulanır.

Ticari amaçla kullanılan tüm araçlarda yıllık olarak bir karayolu vergisi ödenir (ücretler motor kapasitesine ve araç boyutuna bağlı olarak değişir). Gayrimenkul alımları ise, gayrimenkul değerinin %4’ü oranında vergilendirilir.

Önceki İçerikİkinci el araç satışı belgesi olmayan mükellefler araç satışlarında özel matrah uygulayabilir mi?
Sonraki İçerikAB’deki çevre vergisi geliri bir önceki yıla göre %3 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz