Ana Sayfa SGK Bir kişinin dul ve yetim aylığı alabilmesi için sigortalı kişinin hangi şartları...

    Bir kişinin dul ve yetim aylığı alabilmesi için sigortalı kişinin hangi şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir?

    Eski tarihlerde vefat eden kişinin hak sahipleri borçlanarak emeklilik hakkı kazanabilir mi?, Vefat halinde kaç gün borçlanma yapılırsa hak sahipleri emeklilik hakkı kazanır?

    683
    0

    2001 yılında vefat eden bir sigortalının 407 gün 4A Sigortalılığı mevcut. 540 gün askerlik süresi ve 6 yıl hizmet süresi silinmiş 4b sigortalılığı bulunmaktadır. Kişinin kızı ölüm aylığı alabilir mi?

    Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

    a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

    b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

    Ayrıca;

    a-) Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,

    b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

    Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında gerek ölen sigortalı tarafından gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

    Ancak, 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYerli ve yabancı sinema filmi gösteriminde bulunan sinema işletmelerine e-Bilet uygulamasına geçme ve düzenleyecekleri giriş biletlerini e-Bilet olarak düzenleme zorunluluğu getirildi
    Sonraki İçerik2020 Ekim Ayı Mali Takvim

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz