Ana Sayfa Duyurular Benzin, Motorin, Doğalgaz Gibi Ürünlerin Özel Tüketim Vergileri Artırıldı

Benzin, Motorin, Doğalgaz Gibi Ürünlerin Özel Tüketim Vergileri Artırıldı

156
0

456 sayılı Kanunla, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallara ilişkin ÖTV vergisini beşkart artırma yetkisine istinaden benzin, motorin, doğalgaz gibi ürünlerin Özel Tüketim Vergileri önemli miktarda arttırıldı.

15/7/2023 tarih ve 32249 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Sayılı Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) ve (III) sayılı listelerde yer alan malların, oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun şekilde vergilenmesi ve günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek karar alınabilmesi için Cumhurbaşkanına tanınmış olan mevcut yetkiler değiştirilmişti.

Düzenleme kapsamında 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesinin (2) numaralı fıkranın (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmişti. 5 No .lu fıkra eklenmiş ve

“a) (I) sayılı listede yer alan veya bu maddenin (5) numaralı fıkrası uyarınca yeniden belirlenen maktu vergi tutarlarını, her bir mal itibarıyla söz konusu listede yer alan veya yeniden belirlenmiş sayılan en yüksek vergi tutarının beş katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde mal cinsleri, özellikleri, kullanım yerleri veya ithalatın şekline göre farklı tutarlar tespit etmeye” ( Cumhurbaşkanı, topluca veya ayrı ayrı olmak üzereyetkilidir.)

Yapılan bu değişikliğin verdiği yetkiye istinaden 16/07/2023 tarihli ve 32250 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan7390 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıile ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede bulunan malların ÖTV tutarları değiştirilmiştir.

Devamını okumak için tıklayınız..


Kaynak: TÜRMOB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik1 temmuz 2023 tarihinden itibaren vergiden istisna kıdem tazminatı tutarının yeni tutarı
Sonraki İçerikİş yeri açılışı öncesi alınan sabit kıymetler kayıtlara işlenebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz