Ana Sayfa Muhasebe Basit usul mükellefinden KDV’siz olarak ticari araç alan gelir vergisi mükellefi aracın...

    Basit usul mükellefinden KDV’siz olarak ticari araç alan gelir vergisi mükellefi aracın satışında %18 KDV hesaplamalıdır

    961
    0

    Basit usul mükelleften servis aracı alan gerçek usul mükellef bu alış nedeniyle KDV indirim konusu yapamayacak. aynı aracı satarken kendisi gerçek usul olduğu için KDV kesecek mi?

    Basit usul mükellefinden alınan Araç; satılması halinde düzenlenecek faturada % 18 KDV hesaplanır.


    Özelge: Basit Usulde vergilendirilen mükelleften alınan aracın satışında KDV hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-3:2010-14001-38-938

    27/10/2011

    Konu

    :

    Basit Usulde vergilendirilen mükelleften alınan aracın satışında kdv

    İlgide kayıtlı dilekçenizde ticari araç alım-satımı faaliyetinde bulunduğunuzu belirterek, basit usulde vergilendirilen mükelleften KDV ödenmeksizin aldığınız aracın daha sonra teslim edilmesi halinde tahsil edilen bedel üzerinden katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı bendinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu hüküm altına alınmıştır.

    Öte yandan aynı Kanunun 17/4-a maddesine göre, Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaf ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.

                 Buna göre basit usulde vergilendirilen mükelleften katma değer vergisi ödemeksizin almış olduğunuz aracın satışı Katma Değer Vergisi Kanunun 1/1 maddesi gereğince katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, söz konusu satış işlemi dolayısıyla fatura düzenlenmesi ve katma değer vergisi hesaplanması gerekmektedir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBordrolu olarak çalışan SMMM meslek mensubu Youtuber olarak faaliyet gösterebilir mi?
    Sonraki İçerikSahip olunan gayrimenkulün ayni sermaye olarak sermaye şirketine konulmasının değer artış kazancı bakımından vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz